Drömmen om huset

Mitt och min mans mål med vårt sparade är helt och hållet baserat på en inre bild av vilka vi vill vara när vi är 80 år. Det vi ser framför oss är ett hus, fyllt av vänner (och ett par barn), med en trädgård, en öppen spis och knarrande golv. Det behöver absolut inte vara flådigt, vi bryr oss inte ett dugg om vilken bil som står på uppfarten, hur många kvadrat det är, eller vilken konst som hänger på väggarna. Snarare vill vi vara ett socialt nav, och ha en ombonad miljö att komma hem till som barn, eller för vänner att landa i vid behov.

Det knixiga är, att våra jobb gör det i princip omöjligt för oss att bo någon annanstans än i Stockholm. Och för att vi ska trivas i Stockholm så vill vi verkligen förenkla vardagslogistiken och behålla ett cykelavstånd in till city på kring 30-40 min. Så husdrömmen blir dyr, en billig mindre villa i söderort ligger kring 6 miljoner.

Idag har vi en bostadsrätt där vi gått in med ca 950 000 kr och lån på resterande (belåningsgrad på strax under 70%).

Nordax sparkonto 130 000kr (med 4000 kr/ månadsspar i nuläget, men ska höjas)

Samt ett mindre ISK med 65 000kr fördelat enligt nybörjarportföljen

Vår gemensamma månadsinkomst är 72 000kr innan skatt

Förhoppningen är att kunna hitta huset om drygt 3-4 år, men jag börjar tänka att det är lite för naivt, för även om vi lyckas få ihop till insatsen så finns det ju stora chanser att något behöver åtgärdas, som fukt eller tak eller liknande, och då står vi där och har helt och hållet tömt ut våra besparingar.

Jag tror jag behöver en reality check i kombination med pepp och inspiration. Hur når vi drömmen på bästa sätt? Hur sparar vi klokast? Slänger vi in sparkontopengarna som amortering på bolånet iom att de ändå ska användas till bostad senare? Eller investerar vi dem? Ska vi månadsspara i ISK istället, eller bättre med sparkonto eftersom vi hoppas på en tidshorisont på 3-4 år? Hur hade ni tänkt?

Allt handlar om tidshorisonten. 3-4 år skulle jag säga är för kort tid för börsen så det som återstår är sparkonto, amortering eller räntefonder. Så länge räntan på er bolån är högre än räntan på ert sparande så skulle jag amortera. Att låna till 2% ränta för att få 1% avkastning är ingen bra affär.

 

Hej Lena! Jag har lite svårt att uppfatta om det är nu ni vill påbörja husdrömmen eller om den skall bli av när vi är 80. Eftersom ni båda verkar vara aktiva i arbetslivet så förmodar jag att det är några år kvar (kanske 10-15?) tills ni vill förverkliga er inre dröm om livet på äldre dar. Det jag spontant tänker med dem kraven som du beskriver på huset så känns det definitivt inte som en omöjlighet. Jag tror inte det är antalet kvadratmeter, bilen på uppfarten eller konsten på väggen som är avgörande utan mer adressen huset skall ligga på. Hus med trädgård, öppen spis och knarrande golv finns i överflöd runt om i Sverige och det är inte ens dyrt, i skrivande stund hittade jag exempelvis detta hus helt enligt spec för 750.000 (https://www.hemnet.se/bostad/villa-4rum-hult-eksjo-kommun-albert-engstroms-vag-50-15247356) Vid 80 års ålder behöver ni inte infinna er hos en arbetsgivare och därmed öppnas ju helt nya möjligheter upp! Lycka till med husdrömmarna och fint att ni vill skapa något för familj och vänner. Ett extra hus på tomten kan ju också generera extra intäkter :wink: /Mikaela

 

Tack för ditt svar Mikaela! Håller med om att det huset var en idyll upphöjt till två!

Jag var lite väl broderande i min fråga tror jag, men för att klargöra lite vad jag skrev, vi tänker oss att köpa huset om ungefär 3-4 år, samt att vi bor i Stockholm och värdesätter en pendling (helst cykel) på max 30-40 minuter. Det betyder att en liten orenoverad villa kostar kring 5,5-6 miljoner.

Jag håller helt med dig, skon klämmer vid adressen. Hade vi varit flexibla och kunnat arbeta på mindre ort så hade det huset varit en verklighet för redan ett par år sedan. :slight_smile: