Ersätta buffert/likvider med guld?

Hej,

Jag inleder med lite information om mig själv och därefter följer min fråga.

Jag är 25 år gammal, bor i en hyresrätt och har ett relativt välbetalt arbete som bör vara konjunkturokänsligt. Jag har ett månadssparande, cirka 10 % av lönen. Av skäl bortom min kontroll har jag högre fasta kostnader än önskvärt men detta ska förhoppningsvis ordna sig snart.

Jag har cirka 300 000 kr sparade (~400 k inkl lönekonto och andra tillgångar men detta räknar jag inte med). Pengarna är fördelade cirka hälften på börsen och hälften i likvider. Det sistnämnda är även min buffert och jag räknar med att cirka 150 000 kr bör vara nog för att täcka mat och hyra under ett år utan inkomst. Till detta kan jag lägga att lönekontot oftast har två månadslöner. Jag kör på Jans “sova gott om natten”-princip och jag känner mig bekväm med att ha cirka 150 000 kr i reda pengar. Dessa pengar ska även gå att använda tillgångar vid en ekonomisk kris.

Mitt problem är att jag inte sover fullt så gott längre. Valutarisken och inflationsrisken jag tar är mycket högre än önskvärt. Under tiden jag haft de 150 000 kr på kontot har värdet urholkats ganska kraftigt. De 150 000 kr behöver inte nödvändigtvis öka i värde, men jag ser gärna att de inte urholkas i varje fall. Byta till andra valutor är förenat med andra risker.

Jag tror att en börsorolighet är nära förestående, i alla fall inom fem-tio år. Detta pga skuldsättningen i världen, som bl.a. Eric Strand tagit upp här på Rikatillsammans och som avhandlas i “The Great Reset” som Jan tagit upp. Jag tror också detta kan vara förenat med inflation eftersom lånen sannolikt inte kommer gå att betala tillbaka. När det är oroligt vill jag kunna köpa upp tillgångar.

Min fråga är därför: vore det försvarbart att föra över en del av min buffert till guld alt Pacific Precious? Jag är alltså inte ute efter maximal utdelning på min buffert, utan vill minst se att köpkraften bevaras eller kanske ökar lite grann utan stor volatilitet. Eric Strand gav ett gott intryck och verkar dela min oro om belåningen i världen. Pacific Precious skulle även låta mig ha kvar mitt sparande på Avanza.

Ber om ursäkt för längden på frågan!

Hej!

150 000 är en stor buffert, så att fördela en del till guld kan ju vara helt rätt för dig. Så länge bufferten du sparar på konto räcker till eventuella oväntade kostnader, typ trasig diskmaskin etc, så kan det vara klokt att ha en del fördelat på guld. Jag själv har som mål att öka exponeringen mot guld p.g.a. inflationsskyddet så att säga.

Elin