Faktisk spridning av investeringar

Hej,

 

Jag arbetar på min första portfölj med dig som ledstjärna och funderar på det här kring spridning. Det är allmänt vedertaget att man gör rätt i att sprida sina investeringar på olika marknader och i olika branscher.

 

Om vi tar investor eller industrivärden som exempel. De är Svenska bolag som i sig äger ett antal olika bolag i olika branscher. Essity, Atlas Copco, Saab mfl säljer ju sina varor världen över. Är det att lura sig själv om man anser att detta är en spridning?

Den enda gemensamma nämnaren här är ju den Svenska kronan som spelar roll för investmentbolagens bottom line som i det här fallet har sitt säte i Sverige.

 

Med andra ord: Om man köper xxx kr av en investmentbolagsaktie som i sin tur har ett underliggande innehav i 5 branscher/150 länder. Har man ådstakommit sitt mål då?

 

Hej!

Det är en riskspridning att investera i Investmentbolag MEN som du säger är det fortfarande en överexponering mot svenska kronan. Jan är en stor förespråkare av globalfonder, där du sprider risken över planeten kan man säga. Då får du än större spridning.

Hälsningar

Elin