Flytt till lägenhet från bostadsrätt?

 

Hej alla!

Först och främst, tack för en suverän blogg! Så informativ och intressant att följa.

Jag har länge haft en fundering, (och den har ju inte blivit mindre dessa dagar/veckor…), som jag gärna skulle vilja få åsikter om.

Läget är såhär: jag och min fru bor i en bostadsrätt. Vi är 58 och 61 år. Vi funderar på att sälja och flytta till hyresrätt istället. Dels för att kanske skaffa oss lite större, dels för att det skulle bli bekvämare, lite opraktiskt nu med trappor osv., men så klart kanske mest för att frigöra pengar inför pensioneringar. Vi är ju lyckligt lottade, så vi är i stort sett obelånade, men att låna på borätten är i stort sett omöjligt pga vår ålder, och att vår förening bara består av 4 lägenheter. Personligen ser mitt orangea kuvert hyfsat ut, men fruns inget vidare.

Min tanke är: I mitt bästa scenario kan vi kanske gå ur en försäljning med 2 miljoner på fickan, och jag tänker då att vi placerar 1,5 av dessa på bank, och 0,5 i fondsparande, ca 10 fonder, fördelat på 50 000 på varje. Sedan ska vi från bank ta 10 000 till hyra/månad, och 50 000/månad till insättning i fonderna (jämnt fördelat). Då har vi alltså ca 2 år av kontinuerliga inbetalningar innan “bankpengarna” är slut/inbetalda. Då skulle alltså inbetalda medel vara ca 1 750 000 kr. Efter detta börjar vi alltså ta ut från fonderna varje månad för att betala hyra ( i all vår framtid i min “drömvärld”…) och för att kunna unna oss.

Min fråga är: Kan man, med något så när säkerhet, kunna klara av att få en avkastning på 5-6 % på en sådan här investering?

OBS jag vill ju absolut inte satsa mot någon maximal avkastning eller så, utan jag vill ju att det ska vara så tryggt det nu kan bli, och planerar ju förstås att efterhand mer och mer vikta över till rena räntefonder. Om jag hamnar på de 5-6% som jag nämnde, så hade jag varit väldigt nöjd.

Som det har utvecklats på börsen de senaste veckorna, så är jag medveten om att det är förknippat med risk, inget snack om det, men samtidigt kanske det nu är ett “bra” tillfälle att starta detta sparande?

Så min fråga/frågor är då: Är jag dum eller finns det nåt smart i min tankegång? Jag tar tacksamt emot all feedback! Om det skulle vara så att det inte är uppåt väggarna dumt, så skulle jag även vara väldigt intresserad av förslag på hur en fondportfölj för ett sånt här sparande skulle se ut? Det kanske är helt galet fel att ha lika stora andelar i varje fond?

Är Rikatillsammans-portföljen ett bra/bättre alternativ???

Hoppas ni orkade läsa ända hit…, och att jag har lyckats förklara hur jag menar.

Jag skulle vara SÅ tacksam för svar!

Mvh Anders

Hej Anders!

Som du säger så kanske RikaTillsammans-portföljen är ultimat för er?
Avkastning i alla väder låter som det du är ute efter och inte maximera avkastning på lång sikt, så då passar nog RT-portföljen perfekt.

Enda nackdelen med RT-portföljen är att det blir svårt att köpa för 50 000kr i månaden utan att få större avgifter för dina köp.
Den passar bäst för köp på 200 000kr och uppåt för att inte få för höga avgifter.

Sedan applicera 4%-regeln när ni väl ska börja ta ut pengarna så räcker dom livet ut?

I dessa tider sälj aldrig fastigheter,guld, eller fasta egendom ,om du ändå vill sälja då får du en massa pengar över och drabbas av en hyperinflation som kan bli följden av ,corona, ,räntefonder är mycket riskabla nu ,för att dom flesta innehåller företagsobligationer ,om du vill investera i nån fond det kan vara globalfonder i dollar ,har du cash växla en del i dollar ,undvik euro det kan kollapsa och försvinna helt med tanken på vad händer i Italien och Spanien.

Tack för båda tipsen, och för att ni tog er tid! Till Robin: jag fattar inte riktigt varför det skulle bli så höga avgifter vid månadsköp under 200000?