Fördelning av portfölj etf och fonder

Hej! Eftersom jag bor i Finland så har vi väldigt dåligt med utbud av globala indexfonder som ni rekomenderar vilket har gjort att jag siktat in mig i att investera i globala etf (blackrock iShares core MSCI world) t.ex. samt någon asien etf och sen norden och ränte i vanliga fonder såson nordnets super fonder.

Hur ska jag tänka med fördelningen är det antal fonder eller värdet? Eftersom man köper etf styckevis.

Vad tycker ni om detta expempel på månadsparande?

blackrock iShares core MSCI world UCITS ETF 1.st

blackrock iShares core MSCI EM IMI UCITS ETF 1.st

10% nordnet superfonder

25-30% räntefonder

 

Ser bra ut. Välj dock ETF:er med EUR som basvaluta för att slippa valutaväxla till USD på egen hand. Du kan även skippa Nordnet Superfonden om du vill. Kom ihåg att för att replikera globalt index ska MSCI EM stå för ungefär 10% av aktierna.

Lycka till!

Okej. Båda dom ETF:er jag listat säljs på tyska marknaden, eller är det nåt jag missförståt, den em heter ju USD men när jag kollar upp växlingskostnader är det 0 och den är även listad under IS3N.

Japp lite svårt att dela upp % just när jag handlar med etf och har så lågt månadssparande men jag får helt enkelt ändra om regelbundet vilka etf:er och fonder jag handlar för att balansera upp innehavet.

Just det där med värdet eller antalet, ska jag titta på antalet, känns ju mest logiskt? om jag handlar 1.st EM etf för 250 kr och 1.st global för 750kr har jag då 75/25 eller 50/50? Kanske dum fråga men något jag fastnat på.