Förhindra att oekonomisk 18-åring får tillgång till sina fonder?

Hej!

Vi har en snart 18-åring dotter som vi sparat till i fonder sedan hon var liten (dessvärre i hennes eget namn). Både hon och vi föräldrar är överens om att det är dumt att hon får tillgång till detta nu när hon blir myndig, eftersom pengarna då kommer att gå till allmän konsumtion och inte till något vettigt. På banken säger de att om vi säljer (den största) fonden och flyttar pengarna till oss föräldrar kommer de att göra en anmälan till överförmyndaren och att det kommer att betraktas som att vi stjäl pengar från vårt barn. De föreslår kapitalförsäkring med villkor för när hon får ut pengarna.

Finns det något annat alternativ? Och när de säger kapitalförsäkring menar de då att jag som förälder får starta en sådan i mitt namn med henne som förmånstagare (jag kan ju teoretiskt sett ändra förmånstagare senare, antar jag)?

Hoppas på svar, för 18-årsdagen närmare sig med stormsteg.

M v h Helena

 

Om ni är överens med dottern är det väl bara att invänta 18årsdagen och då kan hon överföra pengarna till din nystartade KF med dottern som förmånstagare?

Om nu banken avser anmäla till överförmyndarnämnden vid försäljning så kanske det är en god ide att ringa dit och förklara läget och be om deras input.