Försiktig general med arv om ca 300 kkr

Tacksam för era kloka tankar kring hantering av ett arv på ca 300 kkr. Sparhorisont 5 år med hänsyn till egen kommande pensionering om ca 7 år. Just nu ligger pengarna på ett konto med i i stort sett obefintlig ränta. Vill inte gambla för mycket med tanke på sparhorisonten.

Hej Håkan!

Med 5-7 års spar horisont och en snar pension så ska du nog inte satsa mer än en 50% i Aktier/aktiefonder. Du kanske ska spara på två ställen. En del i fonder en annan del på ett vettigt räntebärande konto istället för räntefonder. Själv är jag inte så pigg på räntefonder, pga. risken för att de går ner i värde när/om räntor går upp och inte heller företagsobligationer med konkursrisken i en tuffare nergång. Räntefonder ger ju ändå inte mer än 1-2% kanske 3% avkastning så jag föredrar sparkonto med 1% som är säkert men bankgaranti.

Så en ide kan vara att du tex månadsspar 12.5 kkr i månaden i ett år för att långsamt stega in 150 kkr i aktiefonder (mix av indexfonder global, Sverige, lite Asien som du kan hitta alternativ för här på sajten).

De andra 150 kkr kan du tex sätta på Hoist, Svea spar, Collector eller Avida och binda det på 1-2 år för att få 1-1.3% ränta.

Lite ideer om inget annat