Jag uppdaterar det här första inlägget löpande med hur portföljerna ser och vilka förändringar som har gjorts. Nedan i tråden följer mina egna tankar och diskussioner längs med vägen.
Ingenting i den här tråden ska ses som finansiella rekommendationer. Detta är bara en slags dagbok över hur jag personligen investerar en del av mitt kapital. Alla är själva skyldiga att göra sina egna efterforskningar och ta egna välgrundade beslut.
Tänkte i denna tråden fortsätta lite på den investeringsdagbok som jag påbörjade i den här tråden Investeringsdagbok + Efterlikna Optis portföljer på Nordnet till lägre avgift. Opti-6 och Opti-9. Den tråden beskrev även hur jag efterliknade Optis olika portföljer samt uppföljning på dessa. Men då jag har gått över till Frejvid/Kiwitrader så kändes tråden inaktuell och jag fortsätter därför i denna nya tråd.
Här kommer jag beskriva mina portföljer samt ge uppföljning på avkastning med jämna mellanrum samt tänka högt och bolla idéer.
Jag har tre olika portföljer (lågriskportfölj, mellanrisk, långsiktig) som alla består av aktier, räntor, guld och råvaror men med olika fördelning. Jag har även en portfölj med 100% aktier som även de övriga portföljerna är konstruerade av.
Aktiedelen är geografiskt inspirerad av MSCI ACWI men med en tilt mot olika faktorer såsom Small Cap Value, Kvalitet och småbolag.
60% Usa
30% stora bolag
20% kvalitetsaktier
10% Small cap value
20% Europa inkl Sverige
5% Europa
3% Sverige OMXS30
2%Sverige småbolag
10% Small cap value
10% Tillväxtmarknader
5% Stora och medelstora bolag
5% småbolag
10% Japan + Stillahavsområdet
5% Japan
5% Pacific ex-japan
Räntedelen är uppbyggd enligt följande upplägg:
- Lågriskportfölj
Fokus på kort duration/låg kreditrisk. Liten andel företagsobligationer med rörlig ränta för att öka förväntad avkastning utan att höja risken med motsvarande ökning av aktier hade inneburit.
40% Korta svenska stat, kommun- och bostadsobligationer
20% Korta Europeiska stat- och bostadsobligationer
10% Företagsobligationer med rörlig ränta (FRN)
- Mellanriskportfölj
Hälften i lång duration/låg kreditrisk för att ge maximal diversifiering mot aktier och växeldra dessa när de går dåligt. Andra häften i realränteobligationer för att ge inflationsskydd när aktier och nominella obligationer går dåligt. Liten andel globala High Yield för att öka förväntad avkastning utan att ta samma risk som motsvarande ökning av aktier hade inneburit.
20% Amerikanska och Europeiska långa statsobligationer
15% Amerikanska och Europoeiska realräntor
5% Globala krediter High Yield
Långsiktig portfölj
Fokus på lång duration/låg kreditrisk för maximal diversifiering i en aktietung portfölj för att växeldra aktierna när dessa när de går dåligt
10% Amerikanska och Europeiska långa statsobligationer.
Kortfattat:
Lågrisk
länk frejvid - Välkommen till Frejvid
länk kiwi - Välkommen till bättre investeringar.
20% aktier (inga svenska småbolag pga för liten andel)
70% räntor
7% guld
3% råvaror
Mellanrisk
länk frejvid - Välkommen till Frejvid
länk kiwi - Välkommen till bättre investeringar.
40% aktier
40% räntor
15% guld
5% råvaror
Långsiktig portfölj
länk frejvid - Välkommen till Frejvid
länk kiwi - Välkommen till bättre investeringar.
80% aktier
10% räntor
5% guld
5% råvaror
100% Aktier (index)
länk frejvid Välkommen till Frejvid
länk kiwi - Välkommen till bättre investeringar.
30% Usa stora bolag index
20% Usa kvalitetsaktier index
10% Amerikanska småbolag värde index
5% Europa index
3% Sverige omxs30 index
2% Sverige småbolag index
10% Europeiska småbolag värde index
10%% Japan och stillahavsområdet
5% Tillväxtmarknader stora och medelstora bolag index
5% Tillväxtmarknader småbolag index
När jag jämför portföljerna och dess avkastning så kommer jag göra det mot **Nybörjarportföljen, Globala barnportföljen, Lysa bred 20/80, Lysa bred 60/40 och Lysa bred 90/10 samt Storebrand Global All Countries (tidigare Spp aktiefond global) och LF Global då det är dessa jag ser som alternativ mot att göra det själv. Det är även dessa olika portföljer och fonder som brukar rekommenderas här på forumet för de olika hinkarna. Infon hämtar jag från Shareville när det gäller modellportföljerna och från Lysas hemsida som visar historisk avkastning på sina portföljer med vald fördelning. Mina portföljers avkastning hämtas från Kiwi samt historisk simulerad avkastning ifrån Frejvid.
Tidslinje
- Maj 2022 - Börjar investera på Frejvid i tre olika portföljer. Lågrisk, mellanrisk, högrisk/passiv.
- Oktober 2022 - Börjar testa Kiwitrader. 5 olika portföljer. Lågrisk. mellanrisk, högrisk/passiv, 100% räntor, 100% aktier. I princip exakt samma fördelning som portföljerna på Frejvid.
- Februari 2023 - Ombalansering i samtliga portföljer. Portföljerna börjar även delas på Kiwirader för vem som helst att kopiera och följa i realtid.
- 13:e Mars 2023 - Nytt nyhetsinlägg på Kiwi med anledning av bankkrascher och skakig börs
- 5:e Maj 2023. Minskar andelen tillväxtmarknader och amerikanska Småbolag från 10% vardera till 5%. Ökar globalfonden med 10%. Dessa ändringar påverkar 100%-aktieportföljen, Långsiktiga portföljen och Mellanrisk portföljen.
- 16:e Maj 2023 - Ökar aktiedelen i Lågriskportföljen från 10% till 20% och i Långsiktiga Portföljen från 75% till 80%.
- 27:e Juni 2023 - Minskar Home Bias i aktiedelen från 10% till 5%. Tar in ny fond Småbolag Värdebolag Europa. 2% fördelas till denna och minskar Småbolag Värdebolag Usa från 5% till 3%. Globalfonden ökar från 80% till 85%. Ändrar dock inget i Lågriskportföljen pga blir för små andelar av portföljen.
- November 2023 - Förändringar i portföljerna. Ränteportfölj försvinner helt. Portföljspecifikt anpassad räntedel för varje portfölj. Aktieportföljen tiltad mot värde och kvalitet