Förtydligande av fyra-hinkar-principen för en gröngöling

Go’ fredag!

Jag är en komplett novis och ska precis komma igång med ett ordentligt sparande för en gångs skull! Söker lite förtydligande av fyra-hinkar-principen för mig som inte kan läsa mellan raderna ännu.

  1. Jag har ett Spar+ Collector-konto med 0,65 i ränta hos Avanza, där jag har min blygsamma summa sparpengar just nu. Bör jag föra över dessa till "bufferthinken"? Eller har jag missförstått vad bufferthinken är?
  2. Ni talar om att minst 10% av nettolönen bör gå till sparande. Hur bör dessa 10% fördelas i de tre hinkarna (jag har bortsett från den aktiva hinken eftersom att jag inte kan tillräckligt mycket än). Är det rimligast med en tredjedel i varje?
Det var nog alla frågor för den här gången. Lär dyka upp en hel del fler i framtiden förmodar jag. Tack för allt så länge!

Allt gott,

Nhi

Hej!

  1. Du skulle kunna se ditt sparkonto på Avanza som just bufferten, däremot hade jag gärna velat haft en del av min buffert väldigt lättillgängligt på banken där jag har mitt kort för att snabbt kunna betala oförutbestämda utgifter.

  2. I teorin för fyra-hinkar-strategin så ska först bufferten fyllas helt innan man går vidare till nästa hink, samma med mellanrisken så kan den fyllas helt innan du går vidare till passiva. Om man ännu inte har något sparat kommer detta troligtvis ta år innan du når passiva, då skulle man istället kunna börja spara lite i varje. Hade däremot först prioriterat bufferten så att den är full innan du går vidare till någon annan hink.

Hoppas detta svarade lite på dina frågor!

Hej igen! Tack för svaren. Det har nu dykt upp lite fler frågor som jag hoppas att du kanske kan bemöta! Om jag redan har en “färdig” buffert hos Avanza, behöver jag börja med en ny hos Lysa? Eller ska jag flytta över dem pengarna från Avanza till Lysa istället?

Allt gott,
Nhi

Hej!

Nej, en buffert är en buffert och den kan du ha var som helst.
Däremot så rekommenderar jag dig att inte ha den på Lysa, en buffert ska enligt mig vara lättillgänglig och kunna nås gärna samma dag, då är inte Lysa ett alternativ.

Jag missförstod nog att fyra-hinkar-principen innebar att ha allt sparande på samma ställe, men då förstår jag nu. Tack så himla mycket för hjälpen!