Fossilfria fonder

Undrar över framför allt SPP’s fossilfria fonder där man kan läsa att upp till 5 % av intäkterna från produktion eller distribution kan komma från fossila bränslen. Då är väl inte fonderna fossilfria? Förstår att det är svårt att undvika med stora bolag som har många järn i elden och att man behöver kompromissa en del men formuleringen känns missvisande. Hur miljövänliga och hållbara är dessa fonder egentligen?

Hej!

Gissar att det kanske är denna info du läst om fonderna? Från deras hemsida.

“Fonderna i PLUS-konceptet förvaltas indexnära, samtidigt som vi integrerat stränga hållbarhetskriterier och gjort dem fossilfria, det vill säga exkluderat bolag med stora fossilreserver samt bolag vars omsättning till mer än 5 % kommer från fossila bränslen. Vi väljer även bort bolag som har högt CO2-fotavtryck och styr sedan om kapitalet (hållbarhetsoptimerar) till bolag som har lågt CO2-fotavtryck och som rankas högt i vår hållbarhetsanalys.”

I denna pressrelease skriver de även “SPP arbetar systematiskt med att kontinuerligt minska fossil- och Co2-exponeringen i samtliga investeringar och fonder.”

Jag tolkar denna information som att de är medvetna om att de antagligen framöver kommer minska exponeringen mot fossil och Co2 och försöker jobba på det.

Som du säger, det finns en möjlighet att de har vissa bolag i portföljen som har viss exponering mot det. För att finna sådana detaljer får man kika på innehaven i fråga för att vara helt säker.

Hälsningar
Elin