Den här diskussionen är ett av mina “provprat” och inte en rekommendation. Snarare ett tankeexperiment och lite tankespjärn kring att ge sin barn en intressant möjlighet. Det är nörderi på hög nivå och utnyttjar vissa delar i den svenska aktiebolagslagstiftningen som kanske inte var riktigt menade så. Jag inser det nördiga när jag skriver att det är sådant som är kul att prata om med sina vänner.
Poängen med nedan är att man skapar sig en möjlighet som ens barn kan, men inte behöver utnyttja i framtiden. I Sverige är det nämligen som så att utdelning från aktiebolag beskattas bara till ca 40 % till skillnad från inkomst av lön som beskattas från ca 55 % och uppåt. Det här utdelningsutrymme, det vill säga mängden pengar man får lov att ta ut till lägre skatt, är något som sparas år till år via en Skatteverkets K10-blankett som är ökänd bland småföretagare med aktiebolag.
Genom att ge bort ett AB till ett barn, säg när de är 5 år gamla, så kan barnet få många års ackumulerat utdelningsutrymme, som dessutom räknas upp med ca 6 % per år, fram tills den dag de eventuellt väljer att ha sin sidoverksamhet eller ett företagande. Säg att de gör det när de är 25 år gamla, då har de fått 20 års ackumulerat utdelningsutrymme att utnyttja. Något man själv hade haft ganska stor nytta av själv.
Ett sådant här resonemang har ju många om och men - inte minst huruvida barnen ens vill ha ett företag eller sidoverksamhet. Men det är ju något jag har en åsikt om att alla borde ha någon gång i livet. Så det vore ju konstigt om jag inte tyckte att barnen också skulle ha det.
Sammanfattningsvis, det här är typiskt ett sådant samtal man har med sina vänner som också har företag, sin jurist och sin revisor när man har för lite att göra. Här följer en kondenserad version av vår alldeles för långa mejltråd.
Have fun och döm inte mig och mina kompisar för hårt
Mejl 01 - Om minderårigas ägande av aktiebolag och dess påverkan på skatten
Hej Jan,
Jag tänkte kolla upp om det går att skapa utdelningsutrymme för mina barn via schablonregeln som diskuterades. Verkar som man får starta ett bolag och sedan skänka bort aktierna för resp bolag till barnen (100% var).
Barn kan inte starta själva då de ej är myndiga, kan bli genomlysning och funkar troligen inte. Verksamhetsbeskrivning borde kunna bli tex kapitalförvaltning där man gör viss justering av innehav varje år för att inte bolaget ska bli passivt (vilande) efter 5 år.
Har inte fått allt klart för mig än, vilken info har du fått fram, har du något tips?
Följande svar har jag fått från en revisor som jag ställde frågan till kring detta,
(han hade ej fått frågan tidigare men är mycket erfaren)
Revisorn fick även följande svar från sin skattejurist:
Frågan bör ställas som:
- Vad krävs om jag som förälder har för avsikt att skänka aktier i ett fåmansbolag till mina barn som är minderåriga?
Mejl 02 - Svar från min revisorkompis
Mejl 03 - En av mina revisorskompisar svarar på mitt mejl
Jag i svart text, revisorn i citerad text.
Känner mig lite dum. Skulle du inte kunna ta det i ett par steg. Är det så här?
-
Jag startar ett nytt AB (Dotter AB)
-
Jag säljer en aktie i mitt befintliga bolag “Moderbolag AB” till ett nytt dotterboalg “Dotter AB”
- Jag drar in aktien i Moderbolag AB (vad innebär det?)
-
Jag skänker aktierna i “Dotter AB” till mitt barn
-
Dotter AB gör bokslut och barnet får en K10
Är det korrekt uppfattat?
Hälsningar,
Jan
Mejl 04 - Om aktiebolag och överförmyndare
(En av mina kompisar har kollat upp det här noga nu)
I de allra flesta fall kan ett omyndigt barn (under 18 år) ta emot en gåva utan större formkrav. Till exempel kan en 5-åring motta en leksaksbil och förstå att detta är en gåva till honom eller henne. Man brukar uttrycka det så att ett omyndigt barn med laga verkan kan motta en gåva om han eller hon har de psykiska egenskaper som fordras för att uppfatta gåvans innebörd.
Om föräldrarna är givare – god man förordnas i vissa fall
Då föräldrar ger sina barn gåvor i form av leksaker eller andra uppenbart personliga presenter och barnet som ovan sagts kan förstå innebörden av gåvan ställs inga andra formkrav än överlämnandet av gåvan till barnet.
Gåvan kan också bestå av pengar som givaren direkt sätter in på bank i barnets namn. Om föräldrar avser att ge sitt barn en fastighet eller del därav, bostadsrätt, aktier och liknande ställs särskilda formkrav för att gåvan ska bli giltig. I de senare fallen krävs att en god man förordnas som kan företräda det omyndiga barnet och ta emot gåvan för dennes räkning.
Överförmyndaren förordnar denne gode man efter ansökan från föräldrarna. Då gåvan mottagits ankommer det på gode mannen att ansöka om överförmyndarens samtycke till förvärvet om sådant behövs. Godmanskapet är tillfälligt och upphör så snart uppdraget är slutfört.
Såhär fick jag förfarandet beskrivet till mig:
- Föräldrarna ansöker om en tillfällig god man.Gode man kan vara en bekant som föräldrarna föreslår, en skötsam person, utan anmärkningar, ej i belastningsregistret etc.
- Överförmyndigförvaltningen kollar upp förslaget av god man och godkänner.
- Den gode mannen ansöker i brev (blankett finns ej) tillöverförmyndarförvaltningen,
- Jag ansöker om samtycke av förvärvet av aktier i BOLAGET AB till ”namn på barnet” + pers no.
Underskrift ”Gode man” - Efter samtycke, ok att ge gåvan/genomföra förvärvet.
Mitt mål är att skänka bort ett framtida stort utdelningsutrymme som de kan nyttja om tex har sidoverksamhet till befintlig tjänst. Innan jag skapar bolagen till dem behöver jag :
- Hitta vilket företagskonto som ”drar” minst. Har ni koll på det?
- Hitta verksamhetsinriktning för bolaget, tex förvaltning av kapital och tillgångar, tex utdelningsaktier(?) med handel minst var 5e år för att bolaget inte ska bli vilande. Ev köpa/byta utdelningsaktier till lägsta kostnad minst var femte år?
- Vad har ni för tanke för att hålla bolaget aktivt?
För ett annat bolag har jag då och då köpt ngt på auktion som jag sedan låter sälja vidare till marknadspris. Detta för att finansiera driftkostnaden för bolaget och bygga på lite kapital. Har hittills tex köpt och sålt ngn truck, en 5-axlig cnc fräs. Målet för mig har målet varit max en affär per år då min tid måste hamna på annat.
Min revisor sa:
I detta fallet blir det ju helt tvärt om mot vad alla brukar vilja göra, de flesta vill att deras bolag ska bli vilande efter 5 år. I ert fall är målet att undvika det, att det ska vara aktivt…
Där vi är i konversationen just nu
Ja, det är här vi är just nu i konversationen i 7 december 2020. Om du har någon tanke kring frågorna:
- Hitta vilket företagskonto som ”drar” minst. Har ni koll på det?
- Hitta verksamhetsinriktning för bolaget, tex förvaltning av kapital och tillgångar, tex utdelningsaktier(?) med handel minst var 5e år för att bolaget inte ska bli vilande. Ev köpa/byta utdelningsaktier till lägsta kostnad minst var femte år?
- Vad har ni för tanke för att hålla bolaget aktivt?
Så får du gärna hojta till. Välkommen in i nördarnas värld.