Gemensam bostad

 

Hej alla kloka!
Jag måste fråga er eftersom jag och min kompis inte kan komma fram till vem som har rätt i en fråga gällande en släkting.

Om ett par vi kan kalla dom (Göran & Cecilia) väljer att bli sambos och köpa bostad ihop och har olika förutsättningar.
Den ena parten (Göran) säljer sin lägenhet och kan lägga in ca 1 milj i kontantinsats och Cecilia kan inte lägga in några pengar. Enligt Göran så måste han som har kontantinsatsen äga en större del dvs 85 % av den gemensamma bostaden för att han måste köpa dyrare än sin gamla och slippa skatta bort en stor den av sin vinst på den gamla lägenheten. Alltså inte av anledningen att han la in mest pengar.

Så på kontraktet står det då:

Göran äger 85/100
Cecilia 15/100

Dom står båda på lånet på precis samma vilkor.

Lurar Göran Cecilia genom att hävda att han ”måste stå som ägare av 85 % på grund av skatten”?

För jag tycker det verkar mer som att det är för att Göran vill behålla sina pengar vid en eventuell separation utan att han törs säga det till Cecilia. Har jag rätt eller har min vän rätt?

Göran har gjort en vinst på sin gamla bostad och vill ha fullt uppskov med reavinstskatten. Då måste köpeskillingen för den nya bostaden vara högre än köpeskillingen för den gamla. Ett sätt är att göra som i exemplet ovan. Stämmer dina uppgifter för övrigt, så talar det mesta för att din vän har rätt!

Upplägget innebär också att sjunker bostaden i värde så får Göran stå för 85 procent av värdeminskningen.

Till sist en personlig reflektion: Varför i all världen skulle Göran dela med sig av sina pengar vid en eventuell separation?

Kanske det (rättvisaste) hade varit att de äger 50% var, men att Cecilia lånar 500 000 av Göran. Om de säljer så betalar Cecilia tillbaka summan. Då delar de även på risken/möjligheten för ner/uppgång i bostadspriser.

Men enklast hade kanske varit att Göran äger 100%, motsvarande hans andel av kontantinsatsen. Så delar de på ränta och driftskostnader(om övrig ekonomi är lika). Göran bjuder ju Cecilia på avkastningen från sin miljon, men de är ju ändå ett par :slight_smile:

Äger de 50 procent vardera kan ju inte Göran skjuta upp hela reavinstbeskattmingen, vilket han tydligen önskar.
Det kan ju faktiskt vara så att han har svårt att få ihop till kontantinsatsen och behöver uppskovet. Han får ju uppenbarligen ingen som helst hjälp av Cecilia.

Sant, missade det. Om det går ändå så är det ju idag dubbla räntan på uppskov va banken, då skulle jag gjort så här dock