Globala portföljen från 2018

Hej,

Novis i detta med sparande. Vi startade två KF till våra barn 2018 på Avanza enligt dåvarande förslag på Globala portföljen. Vi har inte rört den/ombalanserat sedan dess, Hur går vi vidare då jag ser att fonderna som föreslås nu är annorlunda mot vilka som rekommenderades då?

Ska vi ombalansera enligt dåvarande upplägg eller ska vi starta om från början med dagens rekommenderade fonder/upplägg?

Tack på förhand och trevlig söndag!

Mvh
Helena

Tanken med portföljen är att man ska kunna ”glömma” bort den i 10 år utan att det spelar någon större roll. De fonderna och räntorna som fanns i portföljen 2018 fungerar säkert lika bra att fortsätta med. Men eftersom Jan hela tiden skruvar lite på det, t.ex. utifrån resonemanget om guld och räntors betydelse, skadar det nog inte att uppdatera sig på det senaste ombalanseringsavsnittet och därefter ta ett beslut om man vill ombalansera eller inte. Ser ingen vits med 2 olika portföljer, en med upplägget för 2018 och en för 2021, kör vidare med den sammansättning som känns bäst.

2 gillningar

Hej Helena,

Som @Spargubben är inne på ska så en modellportfölj kunna följas och glömmas bort i 10 år och fortfarande vara fungerande.
Eftersom det kommer nya alternativ till fonder kontinuerligt och avgifter ändras så blir det naturligt att “bättre” alternativ till samma portfölj dyker upp och självklart ska personer som vill börja spara nu välja det bästa alternativet som finns för tillfället.

Så vad du kan spara genom att ändra till den nya fördelningen kanske är någon tiondels procent i avgifter samt just nu fördelning mot mer guld som Jan har lagt in i portföljerna.

Som skrivs här, fortsätt med det som känns bäst, båda funkar.

2 gillningar