Guld övervärderat?

Hej,

Om siffrorna jag googlat fram stämmer så är produktionskostnaden för guldet f.n. ca. 1000 USD/oz medan priset på marknaden ca. 1347 USD/oz.

Bör det inte vara så att guldet i så fall är övervärderat med ca. 35%?

För tillfället är det lönsamt för gruvbolagen att producera guld.

Någon som tänkt i dom banorna?

Silver som jämförelse kostar 24 USD/oz att producera men marknadspriset ligger på 15 USD/oz

 

Hej!

Intressant spekulation, priset på en råvara borde ligga runt dess produktionskostnad, eller just över, anser jag.
Skulle det ligga långt över kommer det att överproduceras som sedan kommer att dumpa priserna och ligger priset under, som det gör nu i silver, så borde priset pressas upp på lång sikt då det inte är lönsamt att producera och mängden silver inte borde öka.

Guld har just nu en liten “hype” över sig, alla verkar vilja ha en liten del guld och sådant driver priser.
Men historiskt så har guld varit en bra investering i lågkonjunkturer och det är inte helt otroligt att vi står inför en sådan framöver.

Det är väl det mest logiska som du säger. Det är dock för mig lite oklart hur produktionskostnaden för guld kan stiga så pass mycket. Vid finanskrisen 2008 kostade det 400 USD/oz att producera och idag kostar det 1000 USD/oz. Om det är så att guld blir allt svårare att gräva ur och tillverka att produktionskostnaden ökar i samma grad är vi nog i fas igen.
Sen kan man jämföra produktionskostnad vs. pris på allt och konstatera en övervärdering ioförsig:

Vad kostar det att producera en 100 USD sedel vs. hur mycket är den värd?
Vad kostar det att producera en bil vs. hur mycket kostar den på marknaden?
Vad kostar det att producera ett hus i Sthlm vs. hur mycket kostar det på marknaden?

Skillnaden är väl kanske bara att dollarn, bilen och huset kan man nyttja på ett helt annat sätt än en gold bullion. :slight_smile:

Håller med dig helt, såklart dom som producerar något ska tjäna en slant, sedan kommer också en massa kostnader utöver just produktionskostnader på t.ex en bil så som marknadsföring, försäljning mm.

Däremot håller jag inte med om att man kan jämföra en 100 dollars sedel mot dess produktionskostnad, eftersom den ska replikera ett värde som garanteras av en riksbank och inte direkt vad en person vill betala för det. Så tycker det blir lite skevt att jämföra en produktionskostnad på en valuta.

Tidigare så tillverkade man mynt i dyrare material så som silver och guld (man använde guld till 10kr myntet tills i början av 1900-talet) tillslut var materialet dyrare än själva värdet på myntet, då kunde man egentligen sälja det för mer än vad det var värt i ögonen på gemeneman.
Därför tillverkar man nu mynt i billigare metaller för att själva myntet inte egentligen ska vara värt något utan helt enkelt ha ett värde utefter Svenska valutan.