Hinkar

Hej! Har läst på lite om ert “hinksystem” och undrar om “Avanza Global” hamnar i hink 3 eller 4?

Tack på förhand!

Hej

Den tredje hinken är den passiva hinken som i huvudsak består av aktieindexfonder. Således passar Avanza global här. Den fjärde hinken är frivillig och för mer aktiva investeringar såsom enskilda aktier.

Tack snälla för svar!

Hej Marie!

En hink om du bara vill ha Avanza Global i den så är det den passiva hinken (Hink 3), men du kan även ha Avanza Global i mellanrisken (Hink 2) men då även ha någon räntefond för att inte ha för hög risk i denna hinken.

Sedan så kan du såklart ha Avanza Global i hink 4, men hinken tappar sitt syfte då och då är det lika bra att ha detta i hink 3 istället. Som Oskbollen skrev så är hink 4 lite mer för OM man vill vara lite mera aktiv i sitt sparande och blanda in lite aktier/råvaror/hedgefonder mm.

Ah då förstår jag lite bättre! Tack snälla! Jag håller nämligen på att försöka få bättre koll på var mina investeringar som jag redan har hör hemma och det var mycket som hamnade i hink 4, men då kan jag flytta över denna och några till, till hink 3! Jag kan alltså tänka att Hela hink 3 sammanlagt ska ligga på ungefär 90/10?! Och behöver inte stirra mig blind på enskilda fonders uppdelning mellan aktier och fonder? Har en stor del på 74/26 och en mindre på 95/5 så då kan även den sistnämnda ligga i hink 3?! Bara aktier i hink 4.
Tack igen!

Hej!

Ahh förstår!

Som du säger så passar 90/10 eller 100/0 i hink 3.
Jag tycker oftast det är lättast att ha fonder som helt inriktar sig på aktier eller räntor och sedan fördela risken mellan dessa, så inga blandfonder.

Ja, den sistnämnda passar i hink 3.

Hink 4 behöver inte vara till för bara aktier, tänkt dig den hinken som en plats för investeringar som du vill testa på?

Varför krångla till livet. Jag har 100 % av min fondpengar i LF global indexnära. Jag månadssparar hos Avanza som löpande köper nya fondandelar. Samtidigt månadssparar jag i min bank LF en mindre del för kortsiktiga utgifter (buffert).

Det är ett enkelt sätt som inte kräver några åtgärder utom möjligen att man kan föra över lite pengar från banksparandet till fonden om bufferten blir onödigt hög. Det har jag inte gjort hittills. Istället blev det en lite längre resa.

Varför ska man spara egentligen? I mitt fall är det ett sätt att få det lite bättre när jag blir gammal (om jag nu blir det). Ska man “leka” så är det nog roligare att köpa skraplotter eller spela på lotto.

Nej det där hinkeriet har inte lockat mig ett dugg.

Tack för ordet!

 

En specifik fond hör inte hemma i en speciell hink. Tror du det har du totalt missförstått hink konceptet. Som så många andra på bloggen.

Hink bestämmer risknivå som hör ihop med tidshorisont.

Du kan till och med ha Avanza Global i bufferthinken om du vill. 2% av bufferthinken i fonden och resten på sparkonto ger exempelvis en tillräckligt låg risk för buffert för de flesta.

Läs igen om hink konceptet så du förstår.