Hjälp mig resonera kring bästa sättet att investera arv på 980' för framtida ekonomisk frihet

Hej,
vill börja med att tacka för en riktigt bra blogg och forum samt på förhand be om ursäkt för väggen av text.

NUVARANDE SITUATION

 • 34 år
 • Bostadsrätt i centrala Stockholm med 50% belåning, amorterar 1’ per månad
 • Lön innan skatt och löneväxling: 55’
 • Löneväxling: 10’ per månad (50% Skandia Global Exponering, 50% Skandia Sverige Exponering)
 • Tjänstepension: 6’ per månad (50% Skandia Global Exponering, 50% Skandia Sverige Exponering)
 • Månadssparande: 10’ enligt den utökade Globala Portföljen med ett totalt värde av 290’
 • Buffertsparande: 50’
 • Sparkonto med 0.65% ränta: 980’
MÅL
 • Så tidigt som möjligt bli ekonomiskt fri och kunna leva på min avkastning
 • Eventuellt använda 300’ av pengarna på sparkontot för köp av större lägenhet om cirka 5 år
FRÅGESTÄLLNINGAR
 • Pengarna på sparkontot kommer från ett arv. Hur bör jag investera dem för att nå mina mål ovan på bästa sätt?
 • Vågar jag göra det som är statistiskt korrekt och investera allt på en gång (LSI) istället för att sprida ut det över tid (DCA)? Har läst Jans artikel gällande detta men innerst inne inbillar jag mig att det kanske ändå ”är annorlunda nu” haha!
EGNA TANKAR
 • Aktier är det tillgångsslag som, med en lång tidshorisont, presterar absolut bäst över tid. Ska jag tjäna mest pengar är det utan tvekan 100% aktier som gäller! MEN det förutsätter en psykisk styrka som de flesta inte har, även om de tror och intalar sig det.

  Vid tidigare korrektioner och större fall har min reaktion varit att fortsätta månadsspara, låtsas som ingenting och vänta in uppgången samtidigt som jag intalar mig själv att jag investerat korrekt och till en rimlig risknivå. Detta gör mig relativt säker på att jag inte kommer att freaka ut och sälja vid fel tillfälle. Det enda som gör mig aningen tveksam är att det nu handlar om så pass mycket större belopp.


 • Min tidshorisont är 15-20 år för majoriteten av pengarna, se målet ovan, men cirka 5 år för 300’ av dem.
ALTERATIV 1

Investera 700’ av arvet i stil med den Globala portföljen nedan, vilket tillsammans med min nuvarande Globala portfölj skulle ge en total på cirka 1000’. Enligt Jans simuleringar bör denna portfölj ge en årlig avkastning på 7-8%.

 • 75%, 525’, Globalfond (Avanza Global)
 • 15%, 105’, Sverigefond (SEB Sverige Indexfond eller Spiltan Aktiefond Investmentbolag)
 • 10%, 70’, Tillväxtmarknadsfond (Avanza Emerging Markets)
Samtliga fonder ovan kvalificerar sig för Superlånet hos Avanza vilket innebär nedanstående villkor för eventuell belåning:
 • Kan låna upp till 10% av portföljens värde till 0.00% ränta (dock max 50 000 kr)
 • Kan låna upp till 25% av portföljens värde till 0.99% ränta (ingen gräns på belopp)
Hade ni rekommenderat belåning på denna portfölj givet den långa tidshorisonten och den låga räntan?

Investera resterande del av arvet, 280’, vilka eventuellt ska användas till lägenhetsköp om cirka 5 år, enligt RikaTillsammans-portföljen. Eftersom denna portfölj i princip aldrig bör gå back överväger jag, som Jan tar upp i sin artikel, att belåna denna portfölj inom Nordnets lägsta ränta (1.19%).

Känns detta som ett bra val eller hade ni resonerat annorlunda?

ALTERNATIV 2

Investera hela arvet, 980’, i Rikatillsammans portföljen hos Nordnet med maximal belåning upp till 1.19%, och vänta in nästa stora nedgång för att då växla över till ALTERNATIV 1 ovan.

Anledningen till att jag ens överväger detta alternativ är att denna portfölj, baserat på Jans simuleringar, ger 6-7% årlig avkastning till väldigt låg risk. Om skillnaden verkligen bara är någon procent kanske det är smart?

Är medveten om att man inte kan tima marknaden, att det lika gärna kan fortsätta upp länge till och att jag då missar potentiell avkastning. På något sätt känns det ändå som att man åtminstone kan vara säker på att inte köpa på toppen och därmed förhoppningsvis få ett riktigt bra startläge.

Vad hade ni gjort i min situation?

1 gillning

Hej Anders!

Jag hade gjort enligt Alternativ 1, däremot hade jag använt mig av att föra in pengarna under ett års tid, delat upp summan i 12 delar och för in dom i portföljen månadsvis.

Sedan för sparandet till lägenheten hade jag lagt i Nybörjarportföljen och eventuellt använt mig av 10%-regeln, den som man sänker risken för varje år som går med 10% och investerad då 10% i aktiefonder för varje år du kan avvara.

RikaTillsammans-portföljen tycker jag är svår att rekommendera till folk, detta då den kräver mer kunskap och handpåläggning. Eftersom man inte bör investera i tillgångar man inte förstår sig på så har man ganska mycket att läsa på om innan man investerar i RikaTillsammans-portföljen.

Hoppas detta svarade på dina frågor!

Hej Robin och tack för ditt svar!

Förutom att minska risken för att “freaka ut”, finns det någon anledning till att du rekommenderar att månadsspara in i den Globala portföljen under 12 månader istället för att investera allt på en gång? Baserat på Jans artikel är ju LSI den rätta vägen att gå, rent statistiskt.
Hur resonerar du gällande RikaTillsammans portföljen? Har läst det mesta Jan skrivit om den och om det blir aktuellt hade jag placerat samtliga tillgångsslag i en gemensam portfölj på Nordnet för att lättare kunna följa upp. Lägre risk än Nybörjarportföljen och det enda som är krångligare är väl att jag behöver köpa ett par ETF:er eller missförstår jag något? I denna portfölj hade jag, som jag skrev tidigare, inte månadssparat utan gjort en insättning på 280’.

Jag tycker att den procentsatsen på 67% att det är bättre om man investera allt på en gång är för liten för att riskera att pricka av en topp. Bara för att siffran är över 50% så tycker inte jag att det är en attraktiv investeringsmodell.

Tanken med en RT-portfölj är just att den ska gå upp i alla väder, problemet med den portföljen är just att du ska komma åt alla tillgångsslag, det är absolut möjligt med kan vara bökigt.

Det jag nämnde om att man ska veta vad man köper, vet du vad du köper när du investerar i dessa ETF:er?
Där kommer en risk in om man inte vet svaret på den frågan, att inte veta vad man investerar i.
Men vet du vad alla tillgångsslag mm gör och produkterna du investerar i så är det inga problem att köra på en RT-portfölj!

Låter rimligt, förstår hur du resonerar och håller med om att det kanske är smart att ändå sprida ut det på 12 månader. Tycker du att fonderna och fördelningen i mitt förslag till den Globala portföljen är vettig med tanke på mina mål?

Kan ärligt säga att jag garanterat inte hade hittat till de föreslagna ETF:erna utan Jans hjälp men har läst samtliga avsnitt om respektive tillgångsslag samt portföljen och förstår innehållet på den nivån. Min tanke var att köpa denna portfölj på Nordnet enligt Jans inlägg och sedan låta den vara tills det är dags att eventuellt köpa lägenhet. För att få upp avkastningen, och även risken, en aning var tanken att belåna denna portfölj inom 1.19%.

Hade egentligen hellre valt Nybörjarportföljen men blir osäker på om jag då tar för mycket risk och av denna anledning började jag fundera på om inte RikaTillsammans-portföljen med belåning är ett bättre val, speciellt med tanke på Jans simulerade resultat. En fördel med Nybörjarportföljen är att jag kan ha samtliga portföljer på Avanza och slipper sprida ut det.

Förutsatt att jag har koll på ETF:erna, hur hade du resonerat gällande pengarna till den framtida lägenheten?

Spridningen på fonderna ser bra ut, inget att påpeka på!

Förstår att du har läst på det Jan har skrivit om, han skriver också väldigt bra och pedagogiskt!
Men tycker inte att man ska kopiera helt av utan att förstå verkligen vad man investerar i, man blir ganska strandsatt i sitt sparande om t.ex Jan skulle sluta uppdatera och regler angående ETF:er ändras igen och du inte vet vad du nu ska investera i.
Därav jag tycker att man verkligen ska veta vad man investerar i så man kan hitta till tillgångsslaget själv, men detta är såklart mina åsikter!

Jag tycker inge du tar för hög risk med Nybörjarportföljen för den tidshorisonten.
Men risk är väldigt personligt!

Jag hade lagt dom i Nybörjarportföljen och kört efter 10% tumregeln, att du investerar 10% i aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna.
Så justera ned risken med 10% för varje år som går!

Tack igen för dina bra kommentarer Robin, perfekt att ha någon att diskutera med!

Om vi antar att jag har full kontroll på de fyra delarna av RikaTillsammans portföljen, vad anser du om ALTERNATIV 2 enligt min och Adams diskussion längre ner i kommentarerna?

Hej

Jag försöker mig på ett kort svar. Jag röstar på Alternativ 1 men utan belåning.

Du skriver att du har en bra lön samt en bra buffert. Med denna underliggande trygghet tror jag, efter att ha läst vad du skrivit, att du kan klara en nedgång utan att ‘freaka ut’.

Varför utan belåning? Därför att jag tror det ökar risken att ‘freaka ut’ markant…

 

 

Tack Kalle2 för ditt svar! För min del får du gärna utveckla mer, inga krav på korta svar :slight_smile:

Håller med dig om att belåning på den Globala portföljen i Alternativ 1 kan vara dumt. Hade du investerat hela beloppet, 700’, på en gång eller håller du med Robin om att sprida ut det över 12 månader (DCA)?
Håller du med Robin gällande RikaTillsammans delen, 280’, av Alternativ 1? Min tanke är att denna extremt sällan går back och av denna anledning överväger jag att belåna denna portfölj. Vad anser du om detta?

Hej Anders,

Bra fråga ang LSI vs DCA över 12 månader. Det finns inget bra svar då det i praktiken handlar om tajming. Gör som du känner själv…

Jag tycker du kan prova RT-portföljen, även med belåning. Jag tror och tycker inte man behöver vara särskilt påläst för den.

Det är väl mest det här med hur räntefonder utvecklas vid räntehöjning/sänkning som kan tyckas vara lite märkligt? Det går ju ofta i motsatt riktning. En räntehöjning innebär att räntefonder sjunker i värde och vice-versa.

Ett annat problem med räntefonder jämfört med aktiefonder är att de, som jag upplever det, är att de är mer känsliga för valutasväningar. Aktiefonder brukar, igen min personliga och amatörmässiga observation, parera valutasvängningar bättre då man får många företag är verksamma i många länder och därmed ger intäkter/utgifter i flera valutor.

Men kom ihåg att även om man är pålåst så vet man inte hur framtiden kommer bli… På den punkten är alla lika, nybörjare som proffs…

Tack för din kommentar!

Håller helt med Robin gällande att en del kunskap krävs för RikaTillsammans portföljen men tror att jag är tillräckligt påläst för att göra ett försök. Mitt problem ligger mer i att välja mellan de två alternativen (eller har du ett tredje?)

Har du möjlighet att utveckla ditt resonemang mellan ALTERNATIV 1 och ALTERNATIV 2? Se min och Adams konversation längre ner i detta inlägg.

Absolut skulle du kunna investera enligt RT-portföljen, det är inget fel med portföljen!
Det är bara att testa och se om du känner dig bekväm med den!

Begående belåning så har jag inte mycket åsikter angående belåning, detta är något ämne jag själv måste utveckla mina egna åsikter inom, hur jag skulle kunna använda det mm.

Det som Kalle skriver om räntor att dom går bakvänt tyckte jag också innan jag lästa på lite mera, att långa räntor är dåliga nu på lång sikt och så. Men detta klarnar upp när man förstår lite hur dom är upplagda, läs gärna Jans artikel om just räntor, ni hittar den här!

Givet att man har tillräcklig kunskap är RikaTillsammans portföljen den portfölj jag känner mig mest bekväm med, eftersom målet med den är att aldrig gå back ett enskilt år.

Även i frågan kring LSI eller DCA i RikaTillsammans portföljen, enligt ALTERNATIV 2, hade jag varit relativt bekväm med LSI eftersom de fyra tillgångsslagen har så pass låg korrelation. Går ett av dem nedåt bör det kompenseras av något av de andra. Hur resonerar ni där? Hade ni kört LSI om om ni valt ALTERNATIV 2?

En annan anledning till att RikaTillsammans portföljen lockar är att många kända profiler, inklusive Jan själv, som tidigare varit av åsikten att “det går inte att förutsäga framtiden” och det “inte är annorlunda nu” i nuläget inte verkar lika övertygade om dessa tidigare sanningar.

Hur resonerar du kring Globala Portföljen och RikaTillsammans portföljen i dett eget sparande i dagsläget Robin?

Jag hade kört enligt ALTERNATIV 2 fast utan belåning. Visst har Robin en poäng i att man inte ska handla sånt man inte förstår sig på men du verkar ändå vara rätt bra informerad. Det viktiga är ju att förstå tillgångsslaget och hur dom korrelerar.

Golden butterfly är också intressant om man vill öka risken lite. Den har ju till och med bättre stats enligt portfoliocharts.

Jag har själv ca. 2 miljoner sparat så jag förstår ditt dilemma. Inte roligt att stoppa in i en nästan ren aktieportfölj som sedan halverar värdet och i värsta fall får du vänta 12 år innan du får igen pengarna medan alla andra göra megavinster för att dom började spara någon månad senare.

Att månadsspara in 12 månader är ju bra om nu en dipp kommer inom 12 månader men kommer den efter att du månadssparat är du dubbel förlorare som gått miste om avkastning.

 

Exakt, försöker resonera fram och tillbaka enligt dina två sista stycken men blir inte riktigt klok på beslutet eftersom ingen vet vad som väntar.

Av precis denna anledning kom jag fram till att ALTERNATIV 2 eventuellt är en gyllene medelväg.

-Om marknaden fortsätter UPPÅT går jag miste om viss avkastning jämfört med den Globala portföljen men baserat på Jans simuleringar inte extremt mycket. Med tanke på att syftet med RikaTillsammans portföljen är att inte gå back tänker jag att belåning för att minska skillnaden mot Globala portföljen är rimligt, så länge man har god marginal upp till gränsen på 1.19% hos Nordnet.

-Om marknaden går NEDÅT behåller portföljen förhoppningsvis stora delar av sitt värde och vid en tillräckligt stor nedgång kan jag eventuellt balansera om till den Globala portföljen då, med vetskapen om att jag åtminstone inte köpte på toppen även om det självklart kan fortsätta vidare ner.

Låter det vettigt eller försöker jag bara tima marknaden vilket vi vet inte går?

Hur planerar du att göra med dina 2 miljoner?

Gå in och kolla på dom här länkarna så kan du studera olika utfall:
https://portfoliocharts.com/portfolio/golden-butterfly/
https://portfoliocharts.com/portfolio/permanent-portfolio/

Jag tycker inte det låter som att du försöker tajma marknaden om du väljer att starta med en RT portfölj. Syftet med portföljen är inte vinstmaximeringen utan snarare wealth preservation. Skulle nu aktiemarknaden likt 2008 falla -50% har du ju en superbra möjlighet att skifta om till mer aktier.
Jag har själv haft dom planerna i huvudet men är ändå ganska feg när det gäller att investera så mycket pengar. Känns inte bra i magen.

Hade jag varit i din situation med en bostad med endast 50% belåning (själv bor jag i en hyresrätt) hade jag kanske inte brytt mig så mycket om att investera i nuläget. Hade nog antingen väntat in en korrigering på aktiemarknaden eller alternativt kört 50% av pengarna i en RT portfölj och suttit med en krigskassa på 500 tusen. Faller kronan i värde och vi får inflation kan du alltid använda pengarna till att betala en större del av lånet.

För min del är det lite värre. Känns som att allt är övervärderat för tillfället. Jag funderar på att köra ca. 1,5 miljon enligt RT eller Golden Butterfly portföljen och sätta 500 000 i en 30/70 portfölj på LYSA för att ha som krigskassa.
Vad tror du om det?

Förstår det du beskriver gällande känslan i magen och de stora beloppen, för min del hjälper det att veta portföljens mål är att aldrig gå back och att den extremt sällan gjort det historiskt. Om det är någon portfölj jag skulle kunna tänka mig LSI i är det just RT-portföljen. Skulle ett tillgångsslag gå ner kompenseras det förhoppningsvis av att något av de andra går upp ungefär lika mycket.

Absolut kan man försöka vänta in nästa krasch och gå in på börsen då, problemet är att det kan ta många år och man då går miste om potentiell avkastning. Min tanke är att RT-portföljen tills nästa nedgång skulle kunna vara en gyllene medelväg. Hade varit riktigt intressant att höra hur andra läsare resonerar kring detta.

Eftersom min belåning är så pass låg planerar jag inte att amortera speciellt mycket mer för tillfället.

Planerar du att köpa en bostadsrätt eller på annat sätt använda pengarna i närtid? Om inte hade jag övervägt ALTERNATIV 2 som jag föreslår ovan, det vill säga att investera allt i RT-portföljen och eventuellt växla över till den Globala Portföljen vid en eventuell dipp för att vara säker på att inte köpa på den absoluta toppen. Eftersom RT-portföljen är byggd för att inte gå ned bör du kunna se den som en “krigskassa”.

@Anders: Mitt mål med RT portföljen är endast att den ska kunna skydda mig från internationell köpkraftsförsvagning samt inflation. Om RT portföljen kan leverera detta fram till nästa “börskorrigering” är jag extremt nöjd. Jag har inte planerat att köpa någon bostad till dagens priser fast samtidigt så vet man aldrig när livssituationen förändras. Även om ALTERNATIV 2 låter intressant hade jag kanske endast styrt om 1,5 miljon till en GB-portfölj vid en korrigering och låtit 500kSEK ligga kvar som en “buffert” för eventuellt bostadsköp.
Hur långt har du kommit i planerna? Investerat än? Idag föll ju SEK ännu mer eller GULD ökade i pris som en del andra ser det :). Hur tänkte du köpa guld? Bullionvault känns väl OK men samtidigt är ETF lättare att ha i portföljen och balansera om + att man undviker vinstskatt på 30%.

Låter vettigt, känns som att vi resonerar på liknande sätt. Sitter fortfarande och läser på för fullt, inte riktigt kommit igång än.

Det lutar åt att jag kör LSI på 980’ i RT-portföljen på Nordnet med alla fyra tillgångsslag på ett och samma ISK för enkelhetens skull. Tanken gällande guld är alltså att köpa ETF:er. Vid en eventuell korrigering eller får jag se hur mycket jag allokerar om till min GB-portfölj.

Eftersom syftet med portföljen är att de fyra tillgångsslagen ska kompensera varandra borde det väl vara bra att köra LSI, oavsett vad som händer inom en snar framtid?

Vad är din plan och när ska du gå in?

@Anders: Rent statistiskt känns det väl som LSI är det bästa att köra på men sen så har vi det där med magkänslan. Jag tänker hela tiden i banorna att försöka tajma marknaden (vilket är i princip omöjligt). Tänker att GULD är bra att ha till hösten. Det är rätt stökigt i världspolitiken med oroligheter kring Iran, Handelskrig samt Brexit. Känns som att guld är en sådant tillgångsslag som kan dra nytta utav det i kombination med att framstående personer som Ray Dalio går ut och rekommenderar ökat innehav av Guld. Aktier däremot kan bli stökigt framöver så egentligen kanske man ska köpa räntorna, obligationerna och guldet som LSI och aktiedelen med inköp 1 gång i månaden i 12-18 månader.

Tror man tänker för mycket. En sak jag undrar över är hur det är tänkt att man ska balansera om i portföljen. Har för mig att Jan sagt att när ett tillgångsslags delta är 10-15%. Funderar dock på hur man gör om t.ex Sverigefonden blir för stor relativt dom andra aktieindexfonderna men samtidigt håller sig tillgångsslaget på <10% relativt dom andra tillgångsslagen. Ska man balansera inom varje tillgångsslag + mellan tillgångsslagen också?