Hur får jag 100% lön vid pension?

Hej

 

En sak jag tycker är svår är att räkna ut hur mycket jag bör spara för att vid pension få 100% i lön.

Om vi ponerar att jag får 40% lön vid pension, då ska 60% till. Hur mycket är det med den dagens penningvärde?

Prognosen på minpension.se antar jag presenterar siffror utan inflationsjustering.

 

Hur gör alla andra, finns det bra kalkyler nånstans på nätet?

Du får säkert svar där man har suttit och räknat exakt . Låt mig i stället ge ett väldigt allmänt svar.

För att få en anständig pension skall du först och främst göra två saker: 1/ Se till att din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension. Vill din arbetsgivare inte detta så tackar du för dig och söker dig någon annanstans. Driver du eget aktiebolag kan bolaget lämpligen betala in 5 procent på din bruttolön till din egen privata pension. 2/ Använd Såfa, Pensionsmyndighetens förvalsalternativ till PPM. Denna har utklassat de flesta andra alternativ i åratal.

Här kommer dessutom några synpunkter som kommer att förvåna dem som tidigare läst mina svar på bloggen.

Du behöver INTE spara så att du får en pension som motsvarar din lön. Själv tar jag ut ungefär 95% av min slutlön, och tro mig, jag får väldigt många tusenlappar över. Jag har en lågt belånad villa, men inte bara det:

Ju äldre man blir ju mindre pengar gör man åt. Lössnöåkning i Italien blir Röd Backe i Sälen. Golf blir Boule. etc. Den största “löneökningen” blir när barnen flyttar hemifrån.

Givetvis skall du ha ett långsiktigt sparande. men lagom är bäst. Att tacka nej till After Work en fredag eftermiddag, eftersom man inte har råd utan man måste spara till sin pension är inget bra alternativ. Det ger inga pluspoäng socialt. Nej njut av livet i stället och spara “lagom”. 100% pension är enligt min mening inget bra mål!

 

Hej!

Som Nestor skriver, tjänstepensionen är en mycket viktig del och den blir allt viktigare så första steget är att se över den.

Jag har inte exakta siffror på vad du behöver spara för att få ut 100% vid pensionen men det man kan tänka är hur man vill leva vid pensionen. Vill du bo i ett rött torp med vita knutar i skogen eller i en lyxlägenhet centralt? Det är väldigt skillnad på hur mycket pengar du kan komma att konsumera beroende på hur du vill leva ditt liv så det kan du fundera på. Utifrån hur mycket du tror att du kommer vilja ha att röra dig med i månanden så kan du titta på uttagsstrategier.

Hälsningar
Elin