Hur kan insats till bostad räknas i fyra hinkar principen (om det alls kan räknas)?

Jag har pengar från en bostadsförsäljning, ca 300 000 kr som jag nu i snart 5 år sparat för att sätta in i mitt nästa boende. Bor i hyresrätt nu av olika anledningar. Nu ska jag strukturera min ekonomi enligt fyra hinkar principen och undrar hur min framtida insats i ett nytt boende kan räknas där? Är det pengar som en bara tänker bort i förhållande till fyra hinkar? Eller räknas det till bufferthinken, eller mellanriskhinken? Och om det kan räknas till mellanriskhink eller annan hink, är det då mitt “humankapital”, som gör att jag kan tänka en lägre summa där än rekommenderade 3-7 års utgifter?

Supertacksam för hjälp!

Hej Jenny!

Många räknar in sitt boende i mellanrisken, däremot tycker jag själv att det är dumt då detta är pengar du inte kan komma åt när du väl behöver dessa.

Men i ditt fall så är dina pengar i bostaden just nu pengar på kontot som du skulle kunna använda till annat om du vill, bara att du får betala skatt på dessa pengar. Absolut ger dessa dig en trygghet i att du har pengar och skulle gå kunna räknas in i mellanrisken, men du verkar också ha öronmärkt dessa helt till nästa bostad och så kanske det inte bör räknas in i bostaden eftersom pengarna inte kommer användas till annat.

Vad tror du själv, när kommer du köpa nästa bostad?

Stort tack för svar! Jag tippar att jag kommer att köpa bostad inom ett år (det har jag visserligen gjort i flera år nu…). Det kanske är dumt att de bara sitter på ett sparkonto nu men jag vill ju ha dem tillgängliga.

Den stora frågan är dock hur insats i ett bostadsinnehav räknas i fyra hinkar principen? När pengarna väl är investerade i bostaden, ska de då räknas helt bort från fyra hinkar principen? Eller hur ska en tänka?

Jag räknar in bostaden - och brukar rekommendera - att räkna in den i mellanriskhinken. Men då tar jag bara med det egna kapitalet (=bostadsvärdet - skulderna). Anledningarna är två - någonstans måste det in och eftersom det är rimligt att räkna 2 % värdeökning per år (=i linje med inflationen) så passar den bäst i mellanriskhinken. Sedan kan man ju ofta belåna bostaden och på så sätt få ut pengar. Folk köper ju t.ex. bil och lånar på huset. Så uppenbarligen går det. ?

Jag räknar inte in det i mellanrisken, tycker själv att dessa pengar bör vara tillgängliga för att konsumera. Visst, du kan ju såklart ta ett större bolån för att få ut pengarna som Jan säger, men det blir lite omständigt och jag räknar därför inte med det i mellanrisken.

Finns många sätt att se det på!