Hur räknar man omkostnadsbelopp i utländska valutor

Jag flyttade till Sverige för några år sedan. Jag behåller privat pensionssparande fonder (Skatteverket kallas specialfonder) i HK. Skatteverket sa till mig att mina utländska fonder beskattas schablonskatt (0,4%*30%) PLUS inkomst av kapital, exakt som ett svenskt depåkonto.

Jag förstår att jag ska deklarera om jag har sålt/bytt fonder under året:-

  1. Fondvinst/förlust
  2. Valutavinst/förlust
Exemplet på Skatteverket visar växling mellan SEK:EUR som sker inom 1 år. Skatteverket gjorde en beräkning tabell som är krånglig och svårt att förstå.

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2019.1/2818.html

Kan någon förklara varför räknar tre olika GOB och inte en?

Hur räknar genomsnittligt omkostnadsbelopp (GOB) som exemplet när pengar ursprung inte är SEK utan HKD och växling skede 10 år sedan?

 

Det ska vara extrem tacksam om någon kan hjälpa.

 

Mvh

meilin

 

 

 

Skatteverket är nog lika förvirrade som vad du är.

Själv hade jag gjort en uträkning som ser rimlig ut och gått på denna. Risken att du får skattetillägg är i princip obefintlig om du kan ge en rimlig förklaring till uträkningen.

När jag deklarerat åt kunder har jag ibland fått göra reavinstberäkningar för kunder med ett minst sagt tunt underlag. Vid de förfrågningar som då kommit har det aldrig varit problem med att förklara bakgrunden.

Är det inga gigantiska belopp har Skatteverket ingen tid eller intresse av att rota i detta. Detta är i alla fall vad jag tror.