Hur sänka risk och avgifter i Corona-tider

En släkting till mig (65+) har en större summa pengar investerade i fonder på Nordea (ISK, IPS) sedan flera år. Hon är inte så insatt i aktier utan låter banken sköta förvaltningen. Nu har hon bett mig om råd.

Min bedömning är att risken och avgifterna i hennes portfölj är alldeles för höga. Hon har mest olika typer av aktivt förvaltade aktiefonder, alla Nordeas egna.

Eftersom hon inte själv är intresserad av att hålla på med sina aktier skulle jag helst av allt vilja att hon sålde av allt och flyttade pengarna till Lysa med en lämplig fördelning mellan aktier och räntor, typ 60% aktier och 40% räntor. Eller så fortsätta på Nordea men ändra i portföljen för att så mkt som möjligt efterlikna den sk Nybörjarportföljen eller Rika tillsammans-portföljen. Men detta är inte alldeles enkelt eftersom Nordea saknar flera av fonderna i sitt utbud.

Men hur göra denna ändring i portföljen utan att hon förlorar alltför mycket pengar? Nu står ju allt på minus så det är ju egentligen ingen bra tid att sälja. Är det bättre att vänta eller ska man ändå sälja av lite åt gången. Det kan ju ta flera år för exempelvis småbolagsfonder att hämta sig och hon har både fonder med svenska, europeiska och globala små- och medelstora bolag.

Hon behöver som tur är inte pengarna just nu.

Nästan alla Nordea fonder är dyra så mitt förslag är att bytta till Lysa som är mkt billigare än en rådgivare på Nordea.Att sälja nu eller senare har jag ingen åsikt om.

Att sälja med förlust är egentligen inget problem så länge man omplacerar det till samma risk.

 

Ta reda på vilken portfölj hon har. Andel aktier/räntor. Sen bara byt rakt av mot ett billigare alternativ där hon får samma exponering. På så sätt så har hon bara legat utanför sin exponering max en vecka.

Jag hade nog bytt lite i omgångar om det är ett större kapital som ska flyttas. Utspritt över ett par månader. Ligga utanför marknaden en vecka med 1 miljon tex och marknaden rör sig 2% så är det slag på 20 000kr det handlar om.

 

Tänk över strategin. Nordeas strategi kanske är bra bara dyr.

Men om du byter en 50/50 portfölj mot en 60/40 portfölj tex då gör du ett aktivt val att öka risken tex och vice versa beroende på utgångspunkten. Och då har du egentligen inte nettosålt aktier utan du kommer ha nettosålt räntor som kanske ligger på plus.

Jag tycker inte att Nordeas strategi är bra. Hon har för mycket aktier med hög risk. Därför är den långsiktiga lösningen mao inte att bara byta till några andra fonder av samma slag. Risken blir ju den samma även om man kanske får ner avgiften.

Förlåt nu såg jag att du ville sänka risken. Ja då blir det det omvända. Då kommer du nettosälja aktier.

Visst det är dålig timing. Ni kom på för sent att risken var för hög men bättre sent än aldrig.

Isf hade jag satt som mål att sänka risken utspritt under så lång tid som möjligt i den mån det är möjligt. Ap7 aktiefond sänker tex sin risk med 3% per år under en 20 års period.

Ni får göra en liten räkneövning. Vilken summa kommer behövas de närmsta 10 åren och säkra den summan in i räntor direkt oavsett om du realiserar en vinst eller förlust.

Om du anser att risken fortfarande för hög då så minska risken med max 3-5% ytterliggare per år tex.

 

Det kanske hjälper dig att resonera lite. Svårt för mig att säga något egentligen. Finns många fler variabler att ta in

Tack för bra input! Inte enkelt detta…