Hur ska man tänka inför befarad börsnedgång

I ett börsras är kontanter bra att äga, eftersom de inte påverkas av aktiekursen. Guld och silver är bra främst i inflation, vilket även händer nu då pengar trycks i extrema volymer.

Skulle inte råda att börja gå all in på marknadstimeing och lägga dig vid sidan av. Är du väldigt orolig, växla 10% aktier mot kontanter och/eller guld

Jag ser ingen anledning att fästa någon vikt vid vad som sägs på nyheterna. Men tror man att ett visst index eller en viss aktie ska gå ner bör man väl köpa motsvarande säljoptioner. Själv ligger jag lång på börsen med 90% av min disponibla förmögenhet (resten i en liten cashbuffert).

1 gillning

Hade man vetat att det kommer ett börsras eller kunnat förutsäga det med hög sannolikhet så hade väl börsraset redan skett? :upside_down_face:

Som andra sagt. Helt omöjligt att veta. Börsen är uppåt idag i alla fall :slightly_smiling_face:

1 gillning

Jag är inte direkt orolig för ett allmänt börsras eftersom jag sparar långsiktigt och räknar med upp- och nedgångar.

Viss oro känner jag för vissa aktier som gick bra förra året så jag har sålt av en del, bl.a. Avanza aktier, och funderar på vissa andra försäljningar i min portfölj.

Jag kanske borde förtydligat att jag har ett litet belopp i en pensionsförsäkring som jag inte längre sparar i. Det är tre aktiefonder i denna försäkring men jag har möjlighet att byta fonder. Jag har ju inte lust att se denna minska under några år innan jag ska börja få utbetalningar.
Lena

Börsen kan alltid rasa, vilken dag som helst. Ofta utlöses ett ordentligt ras av något oväntat. Hade det inte varit så skulle många redan nu ha börjat sälja av med konsekvensen att börsen hade tappat momentum och börjat vika av nedåt. Detta har inte hänt.

Men någon gång kommer det att hända och därför bör man redan nu ha en plan för hur man ska göra. Om du tänker ligga kvar och övervintra har du ju redan tänkt färdigt. Annars är någon form av livräddare lämplig som t.ex en stop loss på kanske 10%, en negativ månad eller något liknande. Då kommer du att skydda ditt verktyg, kapitalet. Men du riskerar också att sälja i onödan om signalen visar sig vara falsk. Vad du riskerar då är att missa början på en eventuell uppgång men det kan man kanske tycka är ett pris värt att betala.

Det är alltid läge att investera i guld. Hemligheten är att alltid ha en strategi som fungerar oavsett om marknaden går upp, ned eller sidledes, inte bara när det börjar bli “nervöst”.

Sitt still i båten är ett sjukt slitet uttryck. Men jag gjorde det när Covid-19 sänkte börsen februari 2020. Sålde jag? Nä, fortsatte köpa. Men självklart kan det vara långvarigt och ens strategi är att övervintra, flera vintrar om så det behövs .

Därför behöver man cashflow för att kunna klara sig. Annars får man sänka sin risk, dvs ha en större andel i cash.

Frågan är dock hur många som skulle pallat trycket om vi fortfarande var i fallet nästan ett år senare. Covid-kraschen var ju mer som en skrämselhicka.

Ja, det är smart att ha en plan om hur man ska agera när det kommer en börskrasch. Min plan var att ha allt sparande i Lysa och när kraschen kommer väljer jag bara 100% räntor (och enligt uppgift få den kurs som är just den dagen om man säljer innan 16.00) tills faran är över. Det gick väldigt bra fram till att jag skulle öka upp aktie-andelen. Då satt jag med mina räntefonder och såg börsen klättra uppåt utan att kunna göra ett smack, tackar.

Mådde ju givetvis dåligt, men man tittar inte på innehaven när man är i en börskrasch, utan man tittar framåt.

För att den planen ska fungera förutsätts att fallet fortsätter ner under flera dagar. Tittar man på andra krascher än Corona så är det även ett flertal “bulltraps” vilket riskerar leda till att du tappar mer än fallen då du svänger över fram och tillbaka mellan aktier och räntor i otakt.

Gick du över till 100% räntor i slutet av oktober också när det föll typ 9%? Då hade du ju missat den nästan omedelbara rekylen?

Jag sålde då i oktober och kan fortfarande tycka att det var ett bra beslut. Hade det fortsatt ner skulle jag ha haft ett bra skydd.

“Problemet” var att jag inte var kylig nog att köpa in mig igen tillräckligt snabbt. Att sälja är lätt men det är tyngre att köpa tillbaka. Jag var dessutom rätt nöjd med årets resultat och vill inte riskera det. Mitt prio nummer ett är att bevara kapitalet och undvika stora nedgångar. Prio nummer två är att maximera avkastningen. Den prioriteringsordningen får sina konsekvenser.

Jag Behåller allt och fortsätter månadspara. Inte en chans att jag säljer, istället köper jag för pengarna jag sparar för att gå in ner kraschen kommer för den kommer. Ser börs krasher som ett bra tillfälle att få lite försprång och lite skjuts uppåt:) 100/0 Men helheten är inte 100/0 för har man allt investerat är man riktigt illa utte.

2 gillningar

Det som redan är inne på börsen får förbli där, i samma fördelning som ursprungsplanerna sade. Dock har jag en betydande (i relation till mitt befintliga sparande) klumpsumma kontanter som ska in på börsen och det skulle ju suga att lägga in dem precis innan en crash.

En del ska in i en RT-portfölj, och den är det väl mer lugnt med, en annan del ska direkt in i 100% aktier för pensionen 30+ år bort. Ett ökat månadssparande är ju ett alternativ, men lägger jag in det över säg 10 månader så kanske kraschen kommer den 11e och jag har missat en större del av uppgången till dess…

1 gillning

Jag tycker det här är intressant, utifrån ett riktigt bra poddavsnitt med Jeremy Grantham och Meb Faber som @ramagon tipsade om här:

så resonerade han om att olika ställen där man historiskt har kunnat gömma sig. Under krisen 1987 så var det i räntefonder. Under 2000 var det i småbolag och så vidare. Det kluriga är att det idag inte finns så många ställen att gömma sig på. De två ställena som jag upplever återkommer när man lyssna på de stora investerarna är:

  • Tillväxtmarknader
  • Småbolag med inriktning mot värde
  • Värdebolag

Inte som att de kommer ge något 100 % skydd, men de borde falla mindre än t.ex. tillväxtaktier (läs: IT-aktier).

1 gillning

Vad finns det för fonder med inriktning på värdebolag/småbolag med inriktning mot värde? Är lite sugen på att lägga till sådana fonder i min portfölj.

Jag själv sneglar på dessa:

  • Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
  • SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF (ZPRV)
  • iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (IUSN)
  • iShares Edge MSCI Wld ValFactor UCITS ETF USD A (IS3S)
2 gillningar

Hur ser ni på “Dividend Aristocrats” ETF-er för large cap värdebolag (SPYD)?

Det finns en väldigt intressant tråd om UCITS ETF:er på RationalReminder där trådstartaren utvärderar och föreslår:

ZPRV - SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF
ZPRX - SPDR MSCI Europe Small Cap Value Weighted UCITS ETF
IS3S - iShares Edge MSCI World Value Factor UCITS ETF
IWMO - iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF
IEMO - iShares Edge MSCI Europe Momentum Factor UCITS ETF
JPGL - J.P. Morgan - Global Equity Multi-Factor ETF

3 gillningar