Hur skulle ni resonera kring denna arvssituation?

Skulle behöva lite hjälp att resonera kring vad som är rättvist här i en arvsfråga mellan mig och min äldre bror. (Jag är 34 och han 39).

Mina föräldrar hjälpte min äldre bror att få igenom ett större lån till en större fastighet genom att stå som borgenärer på lånet. Nu cirka 15 år senare har fastigheten stigit i värde cirka 3 miljoner. Vilket är jättekul för honom.

Den värdeökningen har gjort att han kunnat köpa mer fastigheter och i och med det fått en helt annan ekonomisk situation än mig (som bor i en hyresrätt), trots att vi har liknande jobb lönemässigt.

Bör mina föräldrars tjänst till min bror på något viss beaktas när vi ska ärva?

Vill betona att det inte finns någon konflikt mellan oss.

De stod endast som borgenärer? De bidrog inte med kapital?

Har du också velat ha hjälp med borgenärer men föräldrarna nekat på grund av broderns lån?

Om föräldrarna inte bidrog med kapital och du inte har blivit nekad hjälp så har jag svårt att se att du har blivit orättvist behandlad. Din bror hade helt enkelt tur eller var mer förutseende. Låt inte bostadsmarknadens galna rusning förstöra er relation!

Det stämmer att de endast stod som borgenärer.

Jag efterfrågande liknande hjälp men de hade inte ekonomi just då, utan jag skulle vänta några år tills dom har dom möjligheten. Men sen gick deras företag i konkurs, och nu kommer inte den möjligheten uppkomma igen.

Tack för kloka ord!

Skulle inte tro det, så länge de inte har betalat din brors lånekostnader så har de givit något förskott på arv. Men ställ frågan på Lawline, de brukar kunna ge bra svar på frågor kring arv.

@Björnen Det stämmer att de endast stod som borgenärer.

Jag efterfrågande liknande hjälp men de hade inte ekonomi just då, utan jag skulle vänta några år tills dom har dom möjligheten. Men sen gick deras företag i konkurs, och nu kommer inte den möjligheten uppkomma igen.

Tack för kloka ord!

Använd gärna rätt terminologi! Den som lånar ut pengar kallas borgenär. Låntagaren kallas gäldenär. Den som går i borgen kallas borgensman. Tyvärr allt för många använder begreppen felaktigt.

Jag förstår din frustration, men har som lekman svårt att se att dina föräldrar eller bror skulle vara skyldiga att kompensera dig för att bostadsmarknaden rusar. Försök rikta eventuell frustration mot bostadsmarknaden och bort från din familj.

De flesta föräldrar vill hjälpa sina barn. De försöker göra det så rättvist det går mellan barnen, men det är inte alltid så lätt. Ibland blir det orättvist på grund av ogenomtänkta beslut och ibland på grund av oförutsedda omständigheter.

Med facit i hand verkar dina föräldrar ha varit lite väl optimistiska plus att de inte förstått kraften av den ekonomiska hävstång de gett ena barnet och att den kan påverka er relation negativt.

  • Enklaste sättet att få det helt rättvist mellan barnen är att inte hjälpa dem alls.
  • Näst mest rättvist är att tvinga på barnen exakt samma hjälp vid samma tidpunkt, oavsett om det andra barnet har behov av "hjälpen" just då. Det funkar bra vid pengagåvor, men det är lite svårt att tex. tvinga ett barn flytta till en bostadsrätt när de inte vill.
  • Det tredje alternativet är att ge barnen hjälp vid olika tidpunkt, men då ökar risken för orättvisor.
Jag skulle råda dig att försona dig med detta. För ditt eget välmåendes skull. Låt det inte dränera din energi och sabba er relation. Väljer du den vägen har du kontrollen över ditt välmående och er relation, även om det kan vara sämre ekonomiskt.

Om du absolut inte kan släppa det kan du ju prata med familjen, men det är en väg där du inte har kontrollen över ditt välmående och er relation. Det beror helt på hur familjen reagerar. Kanske förlorar du en familj, kanske leder det till att du blir ekonomiskt kompenserad om 20 år när eventuellt arv betalas ut.

En tankelek: Antag att föräldrarna hjälper ena barnet att ta bolån. Sen kraschar bostadsmarknaden samtidigt som föräldrarna dör. Skulle barnet med bolån då ha rätt till större andel av arvet som kompensation för att bolånet är på högre belopp än vad bostaden är värd?

Bra svar.

@Björnen Väldigt bra formulerat. Det handlar om precis de vägval du beskriver.

Jag håller väl huvudsakligen med övriga om att din bror har haft tur, men det betyder inte att du har rätt till någon kompensation.

Sedan kan så klart dina föräldrar välja att testamentera mer till dig än till din bror om de så önskar. Det hade kanske inte varit fel nu när han har haft tur med sina bostadsaffärer och ett kapitaltillskott skulle göra större skillnad för dig (hade varit samma sak om han hade vunnit på Lotto…), men det får de så klart välja. Men samtidigt kan det säkert dröja många år innan något arv alls blir aktuellt, så frågan är om det hjälper dig så mycket. Vem vet hur din och din brors situation ser ut då?

Kan inte din bror stå som borgenär?

Fundera också på om det kan vara så att ditt sätta att hantera ekonomin skiljer sig på sådant sätt att det inte är rimligt att borga för dig. Det är faktisk en möjlighet.

Än en gång. Borgenär betyder långivare. Vad du menar är borgensman.