Hur värderar banker fondkapital vs. låg belåningsgrad?

Hej! Vi har 2,5 miljon uppbundet i vår lägenhet (som de nötter vi var så amorterade vi järnet - nu vet vi bättre och har indexfonder). Lånekvoten är runt 35% av köpesumman (med den nya värderingen runt 30%). Vi söker nytt boende, men inser att det kan ta tid.

FRÅGA: Vet någon hur banker värderar fondkapital i jämförelse med låg belåningsgrad?

Vi vill - för att få i alla fall en boll i rullning, utöka vårt bolån nu så att pengarna sätts i arbete. SBAB (som vi har) tillåter inte att man utökar lån för att investera, men däremot gör ex. SEB och Stabelo det. Vi har lånelöfte hos Danske bank och de har sagt att det i vårt fall går bra att köpa först och sälja sedan - detta är A och O för oss då vi har småbarn. Vi ställde nu frågan om att utöka lånet till Danske, och de ville återkomma först om en vecka, så jag anar viss tvekan. Jag förstår ju att det känns supertryggt för Danske att vi har så låg belåningsgrad på vårt nuvarande boende, men hälften av det skulle ju kunna jobba i en indexfond och det skulle fortfarande finnas kapital kvar i lägenheten för att finansiera 15% av ett kommande boende.

Vad har ni för erfarenheter? Har någon jobbat som bolånehandläggare och vet hur de resonerar? Det vore spännande att höra för att kunna argumentera för vår sak på mötet om en vecka.