Hus/stuga bra investering?

Hej, jag är 46 år har ett belopp som vill ha till pensionen o jag vill köpa en stuga som investering för pensionen, visst är det ganska bra?

Det beror alldeles på vad det är för slags område, stuga, skick, hur nycket arbete du lägger ner på att förbättra fastigheten, osv. Fastigheter i snitt brukar gå upp ungefär samma som löneökningarna. Men det är då ett snitt för ett väldigt stort område, typ hela landet. Så har det inte varit de senaste åren, utan folk har valt att lägga större del av sin lön på boende. Därför har hus och lägenheter ökat mer än lönerna. Den trenden kan omöjligt hålla i sig.

De flesta som köper en stuga köper den för att använda den, alltså konsumtion. Om du vill ha en stuga att åka till på somrarna så kan det vara bra att köpa en. Men det är inte en investering. Avkastningen kommer förmodligen vara sämre än många andra investeringar. Räkna med 2-3% om året, strax över inflationen.

Liten kommentar, folk har inte valt att lägga mer av lönen än tidigare på boende. Snarare är det så att bostadens kostnad som andel av lönen är rekordlåg. Orsaken är givetvis de låga räntorna. Håller dock med om att den uppgången nått sin ände.

Tveksamt. Historisk avkastning över längre tid har inte varit så lönsam. Men kan du hyra ut den till andra så kanske. Vårt fritidshus har bara varit en utgift även om vi hyrt ut den varje år, så är den en konsumtion som kostar en massa pengar. Men, skulle vi hyrt liknande under sommarveckorna hade det ungefär varit lika dyrt. Men man skall inte underskatta vad det kostar att äga ett hus, det är några tusen i månaden i underhåll + el och andra fasta/variabla utgifter som hela tiden rullar på.