Hus

Hej!

Har sålt mitt hus med en vinst efter skatt mm på 2 miljoner. Bör jag satsa vinsten jag gjort på mitt sålda hus i fonder eller är det lika fördelaktigt att placera pengarna i ett hus?

Tacksam för svar

Hej Anne!

Den största frågan du bör ställa dig är kanske om du VILL köpa ett nytt hus? Om du hittar en plats där du vill leva och bo samt har pengar till det, då hade jag själv i alla fall gjort det.

Däremot så har Jan skrivit en del om att en bostad inte är en investering, utan en konsumtion och att man bör investera i en portfölj istället om tanken är att pengarna ska växa.

Hälsningar
Elin

 

Det beror ju på hur gammal man är också. Ifall man investerar 2 miljoner i en globalfond och tajmar fel så att värdet på portföljet sjunker till 600 000 behöver du få en avkastning på 11-12% per år i 10 år för att komma tillbaka till samma belopp men då har man sannolikt också förlorat en del på inflationen, skatten och avgifterna. I ett sånt här läge efter 10 års oavbruten uppgång ska man nog inte förvänta sig att få en pengarmaskin inom 10 år i alla fall. Man bör nog inte investera alls om man har kortare investeringshorisont än 20-25 år.

Tja, att börserna sjunker 70 procent är väl lite pessimistisk ändå. Skulle detta ske kommer även fastighetspriserna att sjunka oerhört dramatiskt.

Elins svar är bra. En villa köper man för att man gillar denna form av boende, inte på spekulation.