Hyresfastighet som kompliment till skogen

Hej! Börjar med att tacka för en mycket bra och spännande blogg. Du skriver i en artikel att en hyresfastighet som kompliment till skogsfastigheten ger fördelaktiga skatte effekter. Jag köpte två skogsfastigheter i fjol 5,3 miljoner belånad till 70% nu har jag blivit erbjuden en hyresfastighet i ett attraktivt område för 3,5 miljoner där direktavkastningen om man räknar på schablon beloppen för driftkostnader (verkliga kostnaden är lägre) är 6.5% Jag har lånelöfte på 75% belånings grad.
Till min fundering. Du spaltar fördelar i inledningen av artikeln och nämner ”de ger bra skattemässiga fördelar och effekter” Min fråga är.
Hur ser dom ut?

Samt hur gör jag med ränte kostnaden? Mina rådgivare tycker att jag ska lägga mesta möjliga av lånen privat för att få stort räntefördelningsunderlag. Men de år jag har mindre inkomster får jag ju “betala” större delen av räntan med redan skattade pengar?

Vore tacksam om någon kan bena ut detta så jag förstår. Är nybörjare inom detta område.

Med vänlig hälsning Lars

Att kortfattat förklara beskattning av näringsverksamhet är näst intill omöjligt. Låt mig bara säga att extremt förenklat så betalar du normalt egenavgifter och skatt på knappa 50 procent om du ligger under brytpunkten. Ligger du över brytpunkten blir det ytterligare cirka 20 procent.

Använder du dig av räntefördelning är skatten 30 procent. Resonemanget att du betalar med skattade pengar haltar, eftersom du har 30 procents skatteeffekt på dina ränteavdrag privat!

Är du låginkomsttagare eller mer än 65 år, kan det däremot vara intressant att hoppa över räntefördelningen. Be din rådgivare att förklara på nytt vad som är bäst för dig.

PS. Ett scenario där skogen ger skattemässiga fördelar kan vara följande. Du köper 50 årig skog som växer så det knakar 20 år framåt. Ingen skattebelastning eftersom du då inte avverkar och säljer något.
Kostnaderna, räntor mm kvittas mot intäkterna i hyreshusen. Då du avverkar skogen har du förhoppningsvis ett så stort sparat räntefördelningsunderlag att skatten enbart blir 30 procent.