Investmentbolag vs indexfonder

Hej, har nyligen börjat läsa era sidor. Mycket intressant. Jag är pensioner och har därför en annan tidshorisont än ni som är yngre. ( har framtiden bakom mig ). Jag funderar på om ni jämställer att ha ett antal investmentbolag ex: Investor, Latour, Bure,Creades, Lundberg m.m. istället för tex: Avanza Zero att ha i “Mellanriskhinken” . I övrigt var det kul att läsa och höra era tankar. Jag kunde konstatera att jag i alla år gjort ungefär som hinkprincipen utan att egentligen reflekterat på det. Min portfölj i dag består i huvudsak av investmentbolag, global fonder och lite guld.

Kanske någon sådan portfölj? Enkelt och billigt.

  • 25% Avanza Global
  • 10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  • 65% AMF Räntefond Mix

I det stora hela så går det att jämställa investeringen i ett antal svenska investmentbolag med Avanza Zero.

Fördel med investmentbolagen:

  • De har fler och mer varierade innehav (jämfört med Avanza Zero som är begränsat till 30 största bolagen på svenska börsen).
  • Handlas ofta till en substansrabatt, dvs investmentbolaget värderas lägre en bolagets totala innehav.
  • De är aktiva ägare.
Fördel med en fond som Avanza Zero
  • Det finns ett investerarskydd som man inte har när man äger aktier i investmentbolag. För mig är detta mer teoretisk än praktisk risk, men gör ändå att det är viktigt att det är ett antal investmentbolag och inte bara ett man investerar i.
  • Fonden följer fondreglerna, så man får exakt vad man köpt, dvs det är en mer passiv investering (kan vara både för och nackdel, beroende på vad man föredrar).
Själv föredrar jag investmentbolagen. Men det här är ganska små skillnader jämfört med vikten att se över hela portföljen och anpassa den till sin livssituation och egna preferenser. Låter som du har gjort just det!

Och varför skulle investerarskyddet inte gälla för aktier i investmentbolag?

Tack för kommentaren, jag var otydlig i svaret ovan.

Jo, investerarskyddet gäller för alla aktier.

Det jag syftar på är att det är skillnad att investera i aktier genom en fond (där man är direkt ägare till aktierna som ingår i fonden) och att investera i aktier genom ett investmentbolag (där det är investmentbolaget som äger aktierna).

Skulle Avanza gå i konkurs, så har man rätt till sina aktier. Skulle det inte gå av någon anledning finns det även ett investerarskydd.

Skulle ett investmentbolag gå i konkurs, då förlorar man sina pengar. Här finns inget investerarskydd.

Fast det är väl inte hela sanningen?
Skulle ett investmentbolag gå i konkurs (kommer inte gå i konkurs om inte alla dess innehav skulle konkursa och hela värdet av investmentbolaget skulle försvinna, men vi säger att de gör de), så kommer innehaven som investmentbolaget säljas av konkursförvaltaren och likviderna som blir över går till ägarna av investmentbolaget, alltså vi som äger aktierna. Så du tappar inte pengarna så länge bolagen som investmentbolaget äger inte går till 0 i värde.

Jag är inte en jurist. Men så här förstår jag det. Märk att detta är en helt hypotetisk situation som jag bedömer som väldigt osannolik (men nu har vi ändå precis sett Wirecard så det är väl inte helt omöjligt).

Tänk att ett investmentbolag tar lån för att köpa mer aktier. Det finns bokföringsfiffel samtidigt som företagen som investmentbolaget investerade i går mycket dåligt. Investmentbolaget går i konkurs. De tillgångar som finns i investmentbolaget säljs och går till att betala skulder. Blir inget kvar för aktieägarna.

Händer det en liknande situation i en bank som har en fond (ännu mer otroligt att det skulle kunna hända eftersom de skall hålla aktierna i fonden separata från egna tillgångar) då träder investerarskyddet in.

Så här jag förstått det iaf.

Men som det står i svaret ovan så är detta ganska hypotetiskt. Det finns viktigare saker att fokusera på än investerarskyddet. Om det fanns att köpa som en försäkring så skulle jag inte köpa den, men nu får man den gratis i vissa fall.

I min aktiva lekhink har jag bland annat en portfölj av svenska investmentbolag. Detta baserat på den första boken jag läste om privatekonomi och att investera pengar: “Vägen till din första miljon”. Tycker det är kul företag att äga, och de går som helhet lite bättre än OMSX 30 överlag. Detta även utan att räkna direktavkastningen, som jag tror landar runt 2% om året i snitt.

Denna sida: https://ibindex.se/ibi/#/index måste jag slå ett slag för, där man kan jämföra en portfölj viktad på substansrabatt mot OMSX 30.

Tyvärr stämmer det inte lägre att företagen ofta handlas med substansrabatt, vilket man också kan se på samma sida. I skrivande stund handlas ca hälften av listan med premie, innan mars i år vill jag minnas att det var 75%. Min gissning är att det kommer gå tillbaka dit förr eller senare.