Investmentbolag

Hej!

Jag är nybörjare och har läst en del och tänker att investmentbolag kan vara en bra investering långsiktigt. Men jag tycker också det vore skoj att sätt mig in i aktiehandel. Men ska jag tänka så här då: att jag har en portfölj med bara investmentbolag och en med aktier? Eller är det bra att blanda?

Om du är sugen på aktiehandel så kan du köpa investmentbolagen själv utan att gå via en fond. Det är inte så många, åtminstone inte om du håller dig till Sverige. Det fina med just ett investmentbolag är att man kan se det lite som en fond eftersom bolaget äger flera andra företag och alltså har en inbyggd diversifiering.

Satsa på att behålla dem en längre tid. Då behöver du bara betala courtage vid köp och försäljning, ingen förvaltningsavgift till någon fond. Du bör läsa på om konceptet “substansrabatt”.

Personligen ser jag inte tjusningen och har mina pengar i globala indexfonder istället, men det går säkert fint med investmentbolag också.

Läs gärna detta inlägget om fyra-hinkar-strategin, så att du tänker igenom ordentligt hur mycket du är beredd att ha på börsen:

https://rikatillsammans.se/fragor/fyra-hinkar-strategin-hur-raknar-man-ut-nivaer-i-buffert-mellanrisk-hink/

Jag är själv anställd av ett bolag som ägs av ett investmentbolag. Jag vill förtydliga att ovanstående är mina personliga reflektioner och har ingenting med min arbetsgivare att göra. Som alltid när man investerar så får man vara beredd på att man kan tappa alla pengarna, till exempel om företaget går i konkurs.

Vill bara tillägga att investmentbolag har en förvaltningsavgift, däremot är den väldigt väldigt låg och kommer inte att märkas.
Som jag har uppfattat det så tas denna direkt från bolagets kassa och inte själva aktiekursen, så man kommer aldrig att märka detta som aktieägare.

Stämmer inte detta Emil?

Givetvis påverkar förvaltningsavgiften kursen. Alla pengar som försvinner ur kassan kommer att sänka kursen. Sen är den som sagt i regel väldigt låg för investmentbolag.