Jag har fått ett skadestånd, 65 år ung, på 1 miljon, hjälp hur ska jag placera smart?

Hej och tusen tack för en fantastisk blogg som är inspirerande och ger bättre ekonomisk medvetenhet i den för mig, högre skolan.

Ränta på ränta kalkylatorn är genial, spännande och glädjefylld.

Jag har fått ett skadestånd efter en svår arbetsplatsolycka efter 33 års kamp med försäkringsbolaget AFA och LO- TCO Rättsskydd. Kommer att göra en omprövning med advokat för att få fortsattl livränta m.m.

Jag fyller 65 år nu i november och på grund av olyckan skulle jag blivit fattigpensionär. Nu har jag fått viss kompensation och behöver investera mycket klokt.

Tänkte fylla på min pension som efter skatt blir 8 000:-. I månaden, med avkastning på typ 8 000-10 000:-.

April 2017 sattes 850 000:- in på mitt konto skattat med 58%, kommer antagligen att få in 200 000:- till på kontot då Skatteverket rekommenderat mig att begära jämkning.

Tänker också ta ut premiepensionen för att förvalta själv. Blir 104 000:- efter skatt.

Jag är rådvill och känner inte förtroende för Swedbank eller Nordea, utan satte in pengarna med bankgaranti som gåva till min dotter på Forex tills jag vet hur jag ska placera pengarna. Behöver få ut en avkastning på 8000:- i månaden.

Tänkte spara / investera ca en 900 000 på ett konto med garantiinsättning som gåva till min dotter, jag känner fullt förtroende för henne men vi vill ändå skriva dokument hos jurist. Sedan återstår i dagsläget ca. 200 000:- som kanske ska läggas i låg mellan och lite högrisk portfölj.

100 000:- får jag ha som pensionär på mitt konto?!

Jag tänker kanske helt fel det är inte lätt detta att förmera det jag helt plötsligt har fått, men är så väldigt tacksam för dina goda råd.

Tack på förhand.

Med vänlig hälsning Joan

Hej!

Gällande Premiepensionen så rekommenderar Jan att man ligger kvar i icke-valsalternativet, AP7 Såfa då den gått väldigt bra.

Det var en stor gåva till din dotter som är mycket fin, frågan är bara om inte du behöver pengarna mer själv med tanke på pensionen? Det är otroligt fint att ge en gåva men kom ihåg dig själv också och dina eventuella behov.

De pengarna du sedan får själv att förvalta kan bli ett bra tillskott till pensionen för dig. Fyra-hinkar-strategin som Jan skrivit om utvecklades ursprungligen för just pensionärer, så att läsa den artikeln och utgå från den för fördelning kan vara klokt. Då ser du hur mycket pengar som behövs inom en kortare sikt och vilka som kan vara på längre sikt.

Hälsningar
Elin