Jämföra förvaltningsavgifter för tjänstepension!

Hej!

Jag undrar egentligen om jag tänker rätt här. Kan man använda Jans ränta-på-ränta kalkylator för att simulera skillnaden i fondavgift? Det finns ju en kalkylator som man kan jämföra just detta på men i den kan man inte lägga in något månadssparande utan enbart: startbelopp, tid, avkastning i snitt, samt förvaltningsavgift för fond a och fond b.

Om man istället använder ränta-på-ränta kalkylatorn och gör följande:

Månadssparande: anger belopp för nuvarande insättning för pension, låt säga 2500kr/mån

Ränta: 8% snitt

startbelopp: nuvarande summa av tjänstepension

Tidshorisont: tills man går i pension

Ökning av månadssparande: ca 2% löneökning, detta är ju högst individuellt men bara för att ha en siffra o leka med.

Låt säga då att man har allt i Avanza global 0,11% avgift och att man vill jämföra det med en fond som har 2% avgift. Skulle man då potentiellt sätt kunna ändra “ränta-delen” till 6,11% för att simulera hur mycket skillnaden skulle bli kontra 8%? Eller tänker jag galet?

Hoppas någon förstår hur jag menar :slight_smile:

Hej!

I teorin så skulle jag säga att du kan göra så, men däremot så vet man aldrig hur mycket en aktivt förvaltad fond kommer att avkasta mot index, så det blir väldigt teoretiskt men går absolut att göra så.

Tack för ditt svar robin! Faktum är att fonden på 2.01% inte ens är en aktivt förvaltad fond utan det är movestics fond-i-fond lösning och därav priset… sen kanske vissa fonder där i är aktiva o vissa passiva. Men tanken var att jag bara skulle räkna på det för skoj skull och ville bara se så jag tänkt rätt och inte missat något… målet är att flytta min tjänstepension till avanza om det går igenom hos arbetsgivaren. Annars får jag byta till billigaste möjliga globalfond hos movestic…