Kommer krypto att rädda oss alla (andra)?

Om man läser om tidigare börsbubblor (det vill säga krascher som föranletts av orealistiskt höga värderingar av bolag) så pekar många experter ut att varje gång har det funnits ett inslag av en ny typ av bolag, det nya nya, som värderats på helt orealistiska nivåer egentligen utan mycket till substans. Om det nu är en bubbla vi ser som börjat spricka, så verkar det nya nya den här gången vara krypto. Om nu historien upprepar sig (i ny version), innebär det då vi som inte har krypto kommer att klara oss lite bättre och att raset på börsen kommer att se något lite annorlunda ut än tidigare bubbelkrascher?

Tänker jag fel? Är krypto så vanligt att scenariot egentligen inte skiljer sig från tidigare bubblor bara för att de inte handlas på ordinarie börser? Och hur stor del av IT-kraschen utgjordes av IT-bolagens fall förra gången?

Är inte så säker på att detta alltid stämmer, visst kan det finnas en ny typ av investering som skapar en övertro med hög volatilitet, precis som Bitcoin, men det kan lika väl röra sig om etablerade tillgångar som exempelvis silver om bara ett momentum skapas och media hänger på.