Konsumera?

Hej!

Jag har 1,5 miljon placerat i fonder och aktier. Jag har en avkastning på 14% sedan jag placerade pengarna. Jag har också 300 000 på ett vanligt sparkonto. Dessa pengar är buffert men också tänkt att spara tills börsen dyker, lite ”torrt krut”.

Nu tänker familjen åka på semester. Var är det smartast att jag plockar pengarna ifrån? Sparkontot eller avkastningen?

Mvh Pete

Hej!

Vad har du för sikt på de pengar du har i fonder och aktier? Om du t.ex. sparar till en pension om 10 år säger vi så hade jag verkligen inte tagit av dem, utan låtit pengarna fortsätta jobba och få avkastning. Varje gång man tar ut pengar så förlorar man ju framtida avkastning från de pengarna.

Jag hade tagit av sparkontot.

Hälsningar
Elin

 

Tack för svar! Jo, jag tänker lite så också. Fonderna är långsiktiga. Det känns rimligare att ta från sparkontot. Jag gör en mental kvittning, jag tar av avkastningen, fast från sparkontot!

Pete

Om det är avkastning eller ihopsparade pengar spelar ju egentligen ingen roll. Pengar som pengar liksom. Det som spelar roll är ju hur din portfölj ser ut efter ditt uttag. Vill du behålla samma fördelning mellan kontanter och fondsparande så tar du lite av varje. Men det beror ju som Elin skriver hur du tänker dig ekonomin långsiktigt.