Köpa korta räntefonder?

Jag är i beredskap att lägga upp ett sparande i fondportföljer med olika fördelning mellan globala indexfonder och olika typer av räntefonder. Jag vill ta ert råd och blanda korta, långa räntefonder med obligationsfonder. Men samtidigt skriver du i nån av artiklarna (tror det var den om bästa fonderna 2019) att korta räntefonder inte rekommenderas när räntorna är negativa. Hur ska jag tänka med blandningen av räntefonder i portföljerna? Ska jag skippa korta räntefonder tills vidare? eller ha med det men mindre andel jämför med de andra sorterna?

Jag är nybörjare och vill "keep it simple" så inga superavancerade svar/idéer tack :)

Tack på förhand!

 

Hi Malin

 

Actually I have the same question as a beginner and expat here.

From what I read, I would skip short-term bonds (kortaråntefonder) as they barely pay anything back, and we pay around 1.5% tax for ISK/KF. They might be better with AF but you will pay 30% taxes if you make any gains.

I am interested in the long-term bonds (långeräntefonder) however someone in this forum did not recommend it and mentioned it is risky as everything can change if the market interest rate increases.

If everything can change easily once the interest rate increased, then investing 100% in funds (index/actively managed) will be my choice.

Would be great to hear from the people who have more knowledge as I am considering buying long term bonds in January.

 

Good luck!

Just a slight correction. You do not pay 1.5% tax on an ISK. It is assumed that you are making a 1.5% profit, and you pay 30% on that assumption. So the tax you pay is 0.45%.

Allt beror på vad syftet med räntefonderna är. Jag investerar t.ex. inte i räntefonder för att primärt tjäna pengar utan snarare behålla de pengarna som jag tjänar på aktier. På egen hand är korta räntefonder inte något att ha, men i en portfölj har de absolut en plats.

Jag kommer i början av januari återkomma med en lista men räntefonder som jag tycker är bra är:

  • Spiltan Räntefond Sverige (kort)
  • IKC Avkastningsfond (kort)
  • Spiltan Högräntefond (kort, företag)
  • AMF Räntefond Mix (mix, global)
  • AMF Räntefond Lång (lång, sverige)
  • SPP Obligationsfond (lång, sverige)
  • Handelsbanken Realräntefond (real)
Det är därför jag brukar ha med dessa i mina portföljer och tycker att de förtjänar en plats.

Hälsningar,
Jan

Tack för svar!

Min tanke med räntefonderna är precis som din, att ha en broms i portföljen för balans. Jag tänker att aktiefonderna får göra jobbet med själva tjänandet av pengar.
Så då kan jag använda korta räntefonder i en blandad portfölj trots negativa räntor?

Absolut. Det har inte en sådan påverkan som folk tror. Kolla t.ex. avsnittet om räntefonder där vi går genom Spiltan Räntefond Sverige och dess räntekänslighet. Jag skulle säga att de flesta nämligen missförstår räntans påverkan på räntefonder. Det handlar nämligen om durationen som vi tar upp i det avsnittet.