"Köpa kronor billigt" - vad menas?

Hej

Jonas Lindmark; Analyschef på Morningstar skriver följande i sin senaste krönika. Vad menar han med att “köpa kronor billigt” och hur kan det längre fram användas som fördel? Någon som kan förklara logiken?

“Min slutsats är att kronans försvagning är tillfälligt, inom ett år kommer den att återhämta sig (argumenten finns i ”Vändning för kronan lyfter Stockholm”), samtidigt som det finns ovanligt gott om hot som kan få aktiemarknaden globalt att falla tillbaka. Därför behåller jag en övervikt Sverigefonder. Dessutom ser jag ett bra tillfälle att köpa kronor billigt i min PPM-portfölj genom att höja andelen i Spiltan Räntefond Sverige från 40 till 50 procent.”

Länk till hela krönikan:

https://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=halften-rantefond-ppm-jl-pensionsspar

Säg att du har köpt en Europafond när euron stod i 8.50 och säljer när den står i 10,25. Förutom värdestegringen på aktierna har du även dragit nytta av värdestegringen på valutan.

Säljer du fonden växlas dina tillgångar i fonden över till svenska kronor. Med tanke på den låga svenska konkursen så “köper du dina svenska kronor billigt”.