Låglönenybörjare

 

Hej!

 

Jag är 34 år gammal med en lön på cirka 25000 kr innan skatt. Under 2018 har jag startat investering i nybörjarportföljen och till en början har det gått bra. Långvarig sjukskrivning har dock gett ett par ekonomiska gupp på vägen.

 

Nu blir jag nervös av eventuell börsnedgång då jag ej har så mycket annat sparande, jag planerar att sänka månadssparandet i portföljen, spara i bara 4 fonder och öka sparande i bankkonto med 0.9% ränta istället. Min buffert har jag fått använda mycket av av många olika anledningar och den är nu tom. Jag har 65000 kr på nordnet i portföljen och lever på sjukpenning på cirka 16000 kr efter skatt.

 

Hur mycket borde jag behålla i portföljen och hur mycket nedgång eller plusminus noll ska jag stå ut med vid försäljning? Jag tänker att jag inte vågar ha kvar hela kapitalet där men att det ändå är klokt att låta en del fortsätta jobba långsiktigt. Det grämer mig något att sälja med såpass dålig vinst men min situation är som den är och hellre med dålig vinst nu än eventuell förlust längre fram.

 

 

 

Tänker jag rätt?

 

Vänliga hälsningar,

En sjukling

Åh nej, typisk otur att du blivit sjuk! Det låter inte som att det är risken i portföljen som du ska oroa dig för, utan att du gör av med mer pengar än vad du får in. Men jag börjar med att svara på det du faktiskt frågade.

Det är inte en eventuell nedgång du ska oroa dig för. Den risken finns nämligen alltid där, och är hela anledningen till att aktiefonder bör vara långsiktiga. Nedgångar bör man därför ta med i beräkningarna redan från början och försöka välja en risknivå där man vågar stanna kvar när börsen svajar. Min tumregel är att börsen kan sjunka med 50% som sedan tar tio år att bygga tillbaka, den regeln kommer jag därför använda i min analys.

Du har valt nybörjarportföljen, med 60% aktier och 40% räntor. Låt oss anta att räntor är “stabila” och inte tappar i värde (inte helt sant, men de tappar i alla fall inte särskilt mycket). Det betyder att du har 39000 kr på börsen, och kan tappa ca 20000 kr i en börskrasch enligt min tumregel. Detta känns såklart i magen, men det är en rätt så rimlig uppoffring för att ha chans att tjäna pengar i uppgångar. Jan Bolmesson har själv beskrivit nybörjarportföljen som lämplig för medellång sikt, kanske 5+ år. Har man kortare tidshorisont än 5 år så tycker alltså både jag och Jan att man ska fundera på att ha lägre risk i portföljen.

Så till just din situation. Eftersom du har spenderat ditt buffertsparande så har du inte längre råd med oförutsedda. Det kan innebära att du behöver pengarna snabbare än 5 år. Av den anledningen kan det vara värt att sälja av en viss del och säkra det på sparkonto eller i andra räntepapper (sparkonto är ett utmärkt räntepapper). Lägg märke till att jag inte någonstans har sagt att jag tror börsen kommer sjunka inom en snar framtid. Det är nämligen ingen som vet något om den saken, det kan hända precis när som helst. Därför bör du hela tiden utgå från dina egna förutsättningar, inte från vad som råkar hända i världen just nu. Sälj inte för att du tror att du kan tajma marknaden, sälj för att din egen situation krisar.

Skit också i om du gjort vinst eller förlust. Om du behöver pengarna så behöver du dem oavsett om du ligger på plus eller minus. Det är bara dina känslor som spelar dig ett spratt. Förlusten får du ta igen med annat sparande i framtiden.

Du säger att bufferten har ätits upp av diverse olika anledningar. Det enda viktiga är egentligen: Har den ätits upp av engångsutgifter, eller går du fortfarande back varje månad? Om det varit engångsutgifter och du tror att du kan börja bygga upp bufferten igen så har den fungerat precis som det var tänkt! Om du fortfarande går back så har timglaset runnit ut och du måste försöka dra åt din svångrem ännu lite till, och då har du inte så mycket annat val än att sälja aktiefonder för att trygga din ekonomi. Du kan lätt räkna ut hur många månader du klarar dig på de pengar som du har. När de månaderna är slut så måste du ha krympt dina utgifter eller ökat dina inkomster så att du ligger på plus igen.

Hej!
Bra svarat Emil!

Vill bara tillägga att pengar som du lägger på börsen ska du klara dig utan i alla väder.
Det är en investering på lång sikt, så har dina förutsättningar ändrats för tillfället och du behöver pengar.
Så finns det inte mycket annat än att ta ut en del tills du kan vända på skutan, försök börja strypa passiva kostnader, brukar vara mycket som du kan vara utan.

Hoppas du inte blir sjukskriven så länge och att allt löser sig!

Tusen tack för svaren!

Jag haft tyvärr varit sjukskriven sedan augusti nu och hoppas jag kan börja arbeta i februari och kan alltså räkna med normal inkomst kanske i april beroende på hur fort det går och om det går! Det är riktigt jobbigt när kroppen inte fungerar som man vill och den ekonomiska oron hjälper inte.

Bufferten har gått till förhoppningsvis engångsutgifter - bl.a veterinärkostnader då jag har djur. De ger extremt mycket välbefinnande men kan påminna om svarta pengahål när man har otur… något minus går jag dock så jag ska se över om jag kan hitta några bra billigare alternativ på de avtal man behöver för el, försäkring m.m och försöka lägga upp en mer bantad budget.

Nu har jag beslutat att sälja 100% av alla utom 4 fonder (förenklad nybörjarportfölj), dessa fyra behåller jag 25 % utav och fortsätter med ett nordnetsparande på 200 kr i månaden just nu när det är ansträngt.

De övriga pengarna för jag över till mitt konto på Avida med ränta och har där ett månadssparande på 1000 kr och ökar när jag kan. Långsiktigt så investerar jag mer pengar via nordnet när jag kan och går på ett av Rikatillsammans ekonomiföredrag till våren för att kunna fortsätta på rätt sätt. 300 kr men väl investerade hoppas jag!

Återigen - tack!!!
Vänliga hälsningar,
Sjuklingen