Lönsr det sig att amortera 2 ggr per månad

Lyssnade på en amerikansk “instagrammare” som sa att för billån lönar det sig att amortera 2 gånger per månad. Man betalar alltså totalt samma summa varje månad men gör 2 inbetalningar vid olika tillfällen.
Vet inte om billån i USA skiljer sig från billån hos oss men är det någon med bra mattekunskap som kan kommentera om det skulle löna sig att göra detta?
Om man nu till exempel skal amortera 3000kr per månad och istället för att betala allt den 25.varje mpnad, betalar 1500kr den 10.varje månad och 1500kr den 25. varje månad.
Skulle det då bli lägre räntekostnader totalt för lånet då man minskar skulden lite redan den 10. varje månad?

(Vet inte om det behövs bra mattekunskaper, men det är måndag morgon och jag började fundera och tyckte instagrammarens påstående lät rimligt efter ett tag :slightly_smiling_face:)

1 gillning

Nej för du amorterar efter att du fått lönen. Det lönar sig INTE att spara en del av lönen för att amortera två veckor senare.

Många amerikaner får lön varannan vecka. Det är vanligt att dela upp månadens utgifter så att ena lönechecken går till vissa utgifter, ungefär hälften av räkningarna. Den andra lönechecken till andra halvan. Instagrammaren föreslår helt enkelt att man betalar på billånet varje löning istället för att betala dubbelt så stor summa varannan löning.

2 gillningar

Det som lönar sig är att amortera så tidigt som möjligt, då billån ofta har en ganska hög ränta. Som föregående skribent skriver så lönar det sig därför inte att spara pengar och amortera vid flera tillfällen senare.

Om du däremot kan ta av pengar “redan” den 10:e utan att invänta lönen så tjänar du ju på det; men då hade du lika väl antagligen kunnat amorterat detta “förra 25:e” - alltså en hel månad i förväg och därmed få det att löna sig ännu mer.

Ett ännu bättre sätt är alltså att betala av nästa månads amortering redan denna månaden och därmed ligga en hel månad i förväg. Uppdelningen i sig ger ingen lönsamhet, utan det är “tidigheten” som en sådan eventuell uppdelning skulle resultera i som eventuellt gör det lönsamt.

3 gillningar

Du betalar alltså 1500 kr 15 dagar “för tidigt” varje månad. På 12 månader det vill säga ett ett år blir det 180 dagar. 5 procents ränta på ett år på 1500 kr blir 75 kr. I detta fall blir det då hälften cirka 38 kr i vinst.

Får du 14-dagarslön blir det lön var 28e dag. Då hinner du att få in en extra löneutbetalning per år. “Lurar” du dig själv genom att göra en extra amortering på 1500 kr per år blir resultatet bättre.

Sedan gäller det också att bilfirman har administrativa rutiner för dina extraamorteringar.

Gör som föreslås ovan, amortera så snabbt och så fort som möjligt, och krångla inte till det.

Det lönar sig om du amorterar 3 000 kr två gånger per månad dock :wink:

1 gillning

Ju mer man amorterar, ju bättre är det givetvis. Höjer man amorteringen från 3000 kr per månad till 6000 kr per månad så är det klart att det lönar sig.

Att dela upp den till 2 x 3000 kr blir dock bara en marginell förbättring. Det förutsätter också att du själv får in pengar 2 gånger per månad. Som Erik anger ovan ger uppdelningen i sig ingen vinst.

1 gillning