Lysa vs egen Globalportfölj

Hej!Jag har idag till största del av mitt sparande hos Lysa. Men skulle likaväl kunna göra en egen global portölj hos tex Savr eller Avanza. Jag är intresserad har kunskap och tid för att göra en egen portfölj egentligen, men vilket anses vara det bästa? Fortsätta låta pengarna vara orörda på Lysa eller skapa en egen global portfölj? Eventuellt låta hälften av pengarna ligga kvar hos lysa och sedan gör en egen Global portfölj av andra hälften.

Hej Simon. Känner igen mig i din beskrivning.

Om du har tid, intresse och kunskap då är Lysa förmodligen inte den bäst passande lösningen för dig. Lysa är en utmärkt tjänst för dem som inte vill, har intresse för eller hinna hålla på med sina investeringar.

I det långe loppet betalar du mindre (framförallt i avgift) och tjänar mera när du hanterar saker själv hos t.ex. Avanza. Förutsätt att du lyckas skapa bra, billiga och breda portföljer. Precis som de flesta här på bloggen föredrar och som också Lysa använder sig av i deras tjänst.

Jag har själv gjort det. Provade både Lysa och Avanza/Nordnet och kom precis som du fram till att jag tyckte egentligen om att sköta saker som insättningar, fondval och ombalansering själv. Då blev valet enkelt, jag samlade mina tillgångar hos Avanza och som extra fördel kunde jag använda mig av deras 0%-superlån ännu mera.

Kanske någon dag händer det att jag tappar tid eller intresse och då är det bara att skapa om några konton hos Lysa och fortsätta spara där igen.

SAVR vet jag inte om det är ett lämpligt alternativ. Som jag förstått har SAVR framförallt rabatter på aktiv förvaltade fonder och är utbudet av billiga, breda, indexfonder betydligt mindre.

Lycka till!

 

 

Jag håller helt med i Addes svar förutom på en punkt. Jag upplever att det är svårt att göra en lika diversifierad portfölj. Visst kan man bara köra Avanza Global och säga att man sparar 0.3 % men då har man inte exponering mot tillväxtmarknader, inte småbolag, inte räntefonder och så vidare. Det är därför jag förespråkar LYSA även framför att göra det själv även om man är kompetent.

Sedan utesluter ju inte det ena det andra.