Min portfölj på avanza (Främst ISK miljö), redigerat inlägg

Skapar en ny tråd då den förra blev svårläst vid publicering. Vill så gärna ha feedback på mitt upplägg så skickar den redigerade frågan och hoppas på att det ser bättre ut! Mod får gärna radera den förra tråden.

Månadsspar ISK portfölj 1

Avanza Global 45% Av månadsköp

Handelsbanken Gl Småbolag Index 15%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10%

PLUS Småbolag Sverige Index 3%

PLUS Mikrobolag Sverige Index 3%

Avanza Emerging Markets 10%

Swedbank Robur Access Asien 10%

Pacific Precious A 4%

Spiltan Räntefond Sverige (Kort rf) 100 000 Kr (Aktie&Fondkonto)

AMF Räntefond Lång 50 000 Kr

Spiltan Högräntefond 40 000 Kr

Alfred Berg Obligtionsfd Plus Hållbar A 10 000 Kr

Som ni ser ovan så månadssparar jag i aktiefonder men då jag har ett kapital på 600 000 till denna portfölj så har jag handlat räntefonder för ett fast belopp som substitut för sparkonto men tanken är att sedan sälja av en del av dessa för att gå in hårdare på aktiefonder. Anledningen till att jag inte köpt aktiefonder också är att jag tycker marknaden är så högt värderad just nu.

Övrigt:
Cirka 150 000 Kr investerade i olika aktiefonder sedan tidigare men som jag vid tillfälle tänker ombalansera till aktiefonderna ovan
Likvid på sparkonto (Obundet med 0,65% ränta) 250 000 Kr

Frågor:
Vad tror ni om fondfördelningen jag valt för detta månadsspar. Jag själv var lite osäker på PLUS Mikrobolag, Plus Småbolag samt Pacific Precious A. Detta pågrund av högre avgift samt vad som känns som högre risk. Men tog ändå med några %. Vad tycker ni om det?
Vad tycker ni om att jag köpt räntefonder som engångsköp istället för att köpa det månadsvis? Skulle jag även kunna köpa guld såhär?

Slutligen tar jag tacksamt emot övriga synpunkter & tips.

Jag har sneglat och faktiskt skapat ett konto på Lysa men vill gärna sköta detta själv mest för att också lära mig.

Tack så hemskt mycket!

Hej!

Jag tycker att du har gjort det lite för svårt för dig själv med sparandet då du ska hålla på och ombalansera fonderna med 3% i innehavet.
Kolla istället på en förenklad version av ”Globala Barnportföljen” där du har ca 4 fonder istället, blir enklare att följa och du får inte mer riskspridning med portföljen som du själv har komponerat.

Angående att lägga in det som du ska ha på räntefonderna direkt så tycker jag att det ger samma effekt som att du skulle göra det med aktiefonderna också, fast däremot i mindre rörelser som troligtvis inte kommer spela så mycket roll.

Vill du hålla på och förvalta pengarna själv så rekommenderar jag inte lysa, du kommer att spara pengar på att förvalta själv då du får en lägre förvaltningskostnad.

Tack för ditt svar Robin!
Jag förstår vad du menar och ska ta bort åtminstone de tre minsta fonderna. (Dom var jag ju redan osäker på) Även räntefonderna är tänkta kommer bantas ner till 1 fond i framtiden. Jag förstår vad du menar med att jag komplicerar det för mig själv.

Men du ser alltså ingen anledning att ha fler fonder än den förenklade barnportföljen även om månadsköpet blir över 20 000 och totalsumman ska vara runt 600 000.

Vänliga hälsningar!

Hej!
Nej, jag ser ingen anledning till fler fonder då det inte ger så mycket mer riskspridning.
Du har redan exponering mot flertalet tusen bolag i den förenklade portföljen.