Mycket pengar som inte arbetar

Vi har cirka 9 miljoner som jag tog bort från börsen 2017 eftersom jag var rädd för det beryktade börsfallet. Men, nu har det gått två år och några direkta tecken på börsfall har inte symts till. Vi vill låta pengarna arbeta igen och diskuterat olika alternativ. Rika Tillsammans portföljen känns som en bra investering. Vi kommer inte röra pengarna på minst 5 år.

Vi har konto på Avanza, men vad jag förstår funkar inte Rika Tillsammans portföljen där. Men, det är ju relativt lätt ordnat.

Men, hur skulle ni rekommendera oss att göra sedan? Jag hade en tanke på att sätt in 5 miljoner till att börja med och se hur allt funkar och sedan eventuell höja efterhand.

Ska vi börja nu eller vänta till 2020?

Läs: https://www.smaspararguiden.se/sparguiden/

sedan: https://www.smaspararguiden.se/fondguiden/

Tack för ditt svar!

Jag fick som resultat på de länkar du skickade att vi borde amortera på vårt huslån respektive spara i Avanza global.

Det verkar som att ni har över 50% belåning på bostaden? Nu vet vi ju inte hur dina 9 miljoner står sig i förhållande till bostadens värde men jag skulle nog amortera ner till 50 % om det är rimligt i förhållande till storleken på ert kapital.

Matematiskt är såklart maxbelåning det bästa, men det förutsätter ju att alla pengar är investerade.

Du verkar ju tyckt att börsen var högt värderad, då är det kanske rimligt att amortera ner till 50% istället för att ha det på börsen?

Jag skulle rekommendera att ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare. Mejla mig gärna på janATrikatillsammans.se så kan jag rekommendera en eller två. Anledningen till att jag skriver det är ibland så spelar hjärnan en spratt även om man rationellt har gjort det bästa. I dessa situationer är finansiella rådgivare bra då de kan hjälpa en att undvika att göra misstag som ovan.

Du verkar ha för mycket pengar … och så är du orolig för att de ska minska om du investerar fel … då tycker jag att du ska skänka en del av ditt överskott till välgörande ändamål. Då slipper du våndas över dina investeringar och du kommer att sova gott och vara tillfredsställd med att du mår bra och någon annan också mår bra, som konsekvens av att du skänkt till behövande. Låter inte det bra?