Någon anledning att inte kombinera pensionssparande och barnsparande?

Hej,

jag är nybörjare på att ha ett mer långsiktigt sparande, Jag har ett sparande till mig själv och ett till min dotter. Jag undrar om tänkt rätt kring en sak. När det gäller pensionssparande och barnsparande sparar jag på lång sikt. Jag tänker låta en fondrobot sköta investeringarna med en riskfördelning på c:a 90 % aktier och 10% fonder.

Jag undrar om det finns någon anledning för mig att inte kombinera sparandet till mig själv som pensionär och till min dotter. Så länge jag har samma riskstrategi och ungefär samma sparhorisont i båda fallen borde det väl gå att samköra dem. Eller tänker jag fel?

Tack för en mkt bra hemsida!

Jörgen

 

 

Du har inga extra kostnader av att dela upp i två separata sparanden så jag skulle personligen ha delat upp det.

Hej Jörgen!

Jag skulle ha delat upp det för att skilja på "dina" och "barnets" pengar, en anledning för detta är att du kan i ett barnsparande använda en kapitalförsäkring som du skriver i ditt namn och sedan barnet som förmånstagare.
Då räknas pengarna där som ditt barns men att du får förvalta dessa hur du vill och välja när barnet ska få ta över pengarna, skulle du spara allt i ett ISK i ditt namn så är aldrig pengarna barnets om man kollar juridiskt.

Om pengarna ligger i en ISK och det skulle råka hända dig något och du skulle gå bort så ingår alla pengar i dödsboet och barnet är inte garanterad dom pengarna, i ett KF är barnet det.

Läs gärna Jans artikeln om "Barnspar" via länken!

Tack för era svar! Låter klokast att dela upp sparandet.