Om man har en väldigt ojämn inkomst

Hej,

I och med att jag är frilans är mina inkomster extremt ojämna. Jag räknade ut att i år har jag hittills i genomsnitt tjänat ca 28000 i månaden efter skatt. Ibland gör jag ett reklamjobb och får 200000, i en klumpsumma, för upp till 5 månaders jobb, och sen kanske jag bara gör några pyttesmå jobb för några tusenlappar kommande månader, medans jag också jobbar på egna mer konstnärliga projekt som för tillfället inte ger mig någon inkomst.

Jag tycker det är lite svårt hur jag ska göra rent praktiskt. Jag har gjort en realistisk budget hur jag ska använda 2600 i månaden, varav 5000 är till sparande, och 4000 är i “lyx” kategorin. Vilket känns okej. Men hur hade ni gjort rent praktiskt med de klumpsummorna jag får in. Jag tänker att jag kanske bara ha dem på ett konto vid sidan av, och betala mig själv 26000 i månaden från det kontot? Eller vad tror ni? Hur hade ni gjort?

Tack

Hej

Låter som ett perfekt fall för “fyra hinkar strategin”. Enligt mig, en fenomenal metod för att räkna ut vilken risk man bör ta. Du kan alltså räkna ut hur mycket du behöver ha i likvider/buffert och hur mycket du kan investera.

https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

 

 

 

 

Ha ett års utgifter på ett sparkonto. Använd detta som en buffert som du betalar dina räkningar med och konsumerar för. Varje gång du tjänar nya pengar så fyll upp bufferten och flytta överskottet till en portfölj av aktier/räntor beroende på horisont. Så hade nog jag gjort. Dvs alltid ligga ett år före i tiden.

Då gör det inget om du inte tjänar några nya pengar på tex 5 månader eftersom du då har en buffert för att klara 12 mån utan inkomst.

Tycker 4 hinkar är onödigt komplicerat. Men många här verkar gilla den modellen.