Omplacering av fonder på AF till ISK (student)

Hej!

Jag har en del barnfonder kvar som jag har haft i 10-25 år. Nu har jag fått upp ett stort intresse för min privatekonomi och jag tackar innerligt för att din blogg! I och med detta har jag nu rannsakat mina fonder och kommit fram till att dom inte är dom bästa utifrån 1) hög förvaltningsavgift 2) bara aktiefonder (vill diversifiera) 3) foderna ligger på AF inte ISK. Dessa nackdelar vill jag rätta till genom att omplacera!

Med hänsyn till CSN fribelopp behöver jag omplacera i minst två omgångar (en varje termin) och jag planerar att gå efter din “nybörjarportföljen” samt lägga en andel i råvarutillgångar.

  • Nordea Alfa (förvaltningsavgift 1,45 % - avkastning 2016 11,61% - avkastning 3 år 43,61%)
  • Nordea Asian Fund (förvaltningsavgift 1,56% - avkastning 2016 10% - avkastning 3 år 44,72%)
  • Nordea Global Dividend Fund (förvaltningsavgift 1,50% - avkastning 2016 10,8% - avkastning 3 år 25,4% )
  • Nordea Nordic Fund (förvaltningsavgift 1,40% - avkastning 2016 2,53% - avkastning 3 år 36,86%)
  • Totala fondbeloppet är ca 50 000kr med mest i Alfa och Asian och absolut minst i Nordic. Fondinfo från fondkollen.se
Hur rekommenderar du att jag ska börja? Vilken/vilka ska jag sälja av först? Sparhorisont minst 5 år med månadsöverföringar (max 1000-2000kr fördelat på samtliga fonder).

Hoppas du har några kloka inflikningar att komma med, tack på förhand!

Bump!

Hej Josefine!

Nu var det ett tag sedan frågan ställdes, men tänker att jag svarar ändå. Nu vet jag inte exakt vad ditt fribelopp hos CSN är, det är såklart den första faktorn att anpassa sig till. Eftersom dessa fonder verkar vara på ungefär samma nivå hade jag tänkt som så att jag sålt av de fonder vars summa passade mest med beloppet. Kan vara skönt att sälja av de med sämst utveckling för att istället lägga pengarna i något bättre.

För att hålla koll och struktur kan det vara skönt att sälja av allt innehav från en fond på en gång, en god översikt är skönt särskilt om planen är att omplacera dessa pengar i nya fonder.

Lycka till, hoppas det gått bra!

Hälsningar
Elin