Övergång från 90/10 till rikatilsamans-portföljen i dessa tider

Hej,

Disclaimer: Jag är fullt medveten om att det är näst intill omöjligt att förutspå framtiden.

Har legat inne med allt jag har i min “Passivhink” med strategin från 90/10 portföljen.

MEN i dessa tider när man läser/hör överallt i stort sätt att “världsekonomin” är på väg in i recension. Är man då väldigt velig om man nu vill “försöka” förutse framtiden genom att man går över till rikatillsamans portföljen - Som ni sagt i en podcast så är den väldigt tålig i alla ekonomiska klimat. Är då det inte bara sunt om man nu fått såpass många signaler på att detta ekonomiska klimat kanske är på ingång.

Vad har man att förlora egentligen på att ombalansera(Heter det så när man byter strategi?) till rikatillsamans portföljen?
Hur länge har historiskt en recension varat? Jag har försökt hitta detta, men har nog inte lyckats gräva tillräckligt djupt.
Har sett att denna portfölj har gått bättre än 90/10 portföljen under 5 år i vilket fall som helst.

 

Tack så mycket

/Daniel

Hej Daniel!

Som du säger är det väldigt svårt att förutse marknaden, där får man även tänka att medier mm också har svårt att förutse marknaden, att det skrivs mycket i olika medier om att “nu kraschar börsen” känns mycket som att det skrivs för att få läsare då börsen alltid är volatil men att det endast skrivs när det väl börjar gå ned lite.

Men att ekonomin är påväg in i en recession är inget konstigt, vi har högkonjunkturer och lågkonjunkturer som växlar mellan varandra. Eftersom vi har haft högkonjunktur ett bra tag nu så kommer det en lågkonjunktur inom en snar framtid.
Problemet med att om man går ur marknaden är att veta när du väl ska in igen, kommer börsen att gå ned med 50% då kanske du inte är så sugen på att köpa eftersom det kommer att skrivas vilt i medier att man ska akta sig för börsen, att så många personer har förlorat pengar mm.
Så att då gå emot medier är inte så enkelt, därför väljer många att alltid ligga investerade eftersom teoretiskt så ska börsen gå upp över tid och den har alltid gjort det. Det är den avkastningen som är “garanterad”, att försöka tajma brukar bara sluta med att man inte får avkastning på pengarna och inser att man kanske skulle ha varit investerad ändå.

Vet inte historiskt hur länge en recession har varit, men kanske 1-2 år.

Hej Daniel,

Det är omöjligt att förutspå framtiden. Är man helt känslofrånvarande är det bra att ha en 90/10 portfölj. Den brukar väl gå bättre än dom flesta portföljer på lång sikt (15-20 år). Jag har valt portfölj efter maximum drawdowns och då är RT portföljen det bästa valet för mig men det kanske det inte behöver vara för någon annan. En drawdown på 10-15% klarar jag men blir det djupare svackor hade jag mått dåligt och det vill jag inte. Hälsan går först :slight_smile: Sker säkert på bekostnad av avkastningen på lång sikt men jag tycker det känns lättare att kompensera med högre månadssparande.