PersonportrĂ€tt: Caroline intervjuar Jan om hans (och deras) livsresa 🙈 | #331

Efter avsnitt 328 dÀr jag intervjuade Caroline utifrÄn era frÄgor, fick hon feeling och ville göra samma sak med mig. DÀrför Àr veckans avsnitt lite (eller ganska mycket) utanför min komfortzon, bÄde för att jag inte fick ha kontroll och för att vi pratar om saker som ligger mig nÀra som person (mycket enklare prata om ekonomi). :see_no_evil:

Vi tar avstamp i det som jag alltid fick höra frÄn mina förÀldrar kring:

“Var duktig i skolan sĂ„ att du kommer in pĂ„ ett bra gymnasium, var duktig pĂ„ gymnasiet sĂ„ att du kommer in pĂ„ en bra utbildning, var duktig pĂ„ högskolan sĂ„ att du fĂ„r ett bra jobb
”

och hur vÀgen var utstakad kring att dÀrefter gÄ vidare till Ericsson efter Ären pÄ LTH, men hur det gjorde mig deprimerad. Resan dÀrefter gick vidare som studentkonsult dÀr jag insÄg hur de fakturerade 450 kr/h för mig medan jag bara fick 150 kr/h.

Hur jag sedan startade bolag, inte för att jag hade nÄgon vÀrldsförbÀttraridé, utan för att jag insÄg att jag kunde fÄ fler teknikprylar för samma pengar om man slapp betala moms och kunde anvÀnda oskattade pengar.

Vi pratar om hur jag tyckte att Caroline hade en dÄlig attityd till pengar, sÄ jag köpte en sjÀlvhjÀlpsbok till henne i julklapp (ja, det landade exakt sÄ som du tror det landade) och hur det var starten pÄ vÄr ekonomiska resa. SÀrskilt genom att jag jobbade ett par Är pÄ Balansekonomi som gav mig en större förstÄelse för de mjuka vÀrdena, coaching och personlig utveckling men hur jag saknade den konkreta ekonomibiten som jag fick utlopp för via RikaTillsammans.

Det Àr alltid svÄrt att minnas i efterhand (sÀrskilt nÀr man inte fÄr förbereda :rofl:) men jag tror att jag lade ut den första RikaTillsammans-portföljen pÄ Nordnets Shareville 2014, Nybörjarportföljen (60/40) januari 2015 och barnportföljen (90/10) 2016. Sedan dess kan jag med sÀkerhet sÀga att det var mer eller mindre all-in indexfonder. Dessförinnan var det all möjlig skit som vi testade och dÀr det mesta inte fungerade.

Vi pratar Ă€ven om hur jag egentligen Ă€r mer intresserad av att hjĂ€lpa till Ă€n sjĂ€lva investeringshantverket och hur det har varit tur att det dessutom gĂ„r rakt i linje med att investera passivt. Hur min psykolog ville att jag skulle “odla min inre trĂ€dgĂ„rd” och jag tĂ€nkte “vilken jĂ€vla trĂ€dgĂ„rd?” och mycket mer
 :slightly_smiling_face:

Ja, det Àr ett lite annorlunda avsnitt, sÄ jag hoppas att du gillar det. NÀsta vecka blir det avsnitt om försÀkringar sÄ dÄ Àr vi tillbaka i det lite mer hÄrda, konkreta och ekonomirelaterade.

Tack för denna veckan,
Jan och Caroline

PS. SÄ hÀr i efterhand nÀr jag dubbelkollat avsnittet sÄ inser jag att vissa Ärtal inte riktigt stÀmmer. T.ex. startade LF Global 2013 men vi började inte investera i den förrÀn 2016 etc.

Lyssna, titta eller lÀs artikeln till avsnittet

Nedan har du lÀnken till hela artikeln pÄ hemsidan med tillhörande transkribering.

Annars kan du som vanligt se videon överst, lyssna pÄ det dÀr poddar finns t.ex. via Apple podcast eller Spotify . Du som stödjer oss pÄ Patreon kan Àven lyssna pÄ det i vÄr reklamfria FikaTillsammans-podcast eller via listan hÀr.

Relaterade avsnitt och lÀnkar

Om du gillar detta avsnittet dÄ kommer du nog Àven gilla:

Nedan följer nÄgra av de sajter som jag pratar om som jag följer regelbundet:

samt dessa tvĂ„ “chips”-nyhetskĂ€llor

samt de roliga tweetsen pÄ veckobasis:

17 gillningar

Stort tack för att ni delar med er sÄ rikligt!

Jag minns nÀr jag hittade till det som sedan blev Rika tillsammans, jag var gravid med första barnet 2009 och hade en massa ekonomiska funderingar.
Sedan blev man uppslukad av familjelivet, huslivet och klÀmde in sÄ mycket man kunde dÀremellan.

Kul att ni orkat och orkar hÄlla i, och faktiskt skapar nÄgot som ger mÀnniskor inte bara ett ekonomiskt sinne utan Àven ett sinne som reflekterar över vad som ger faktiskt vÀrde i ens egna liv.
Tack! :heart_hands::heart:

12 gillningar

@janbolmeson var sÄ het att han slÀngde av sig vinterjackan :joy::joy::hugs::raising_hand_man::+1::wink:

3 gillningar

Tjoho, vilket fint avsnitt! :star2:Och mÀrker att jag lurat mig sjÀlv lite dÄ Jan Àr sÄ duktig pÄ att guida communityn genom olika avsnitt med forskning och teorianalys
minst lika roligt att dyka in i Jans personliga resa. Borde gjort ett Joddeling for Jan-inlÀgg ocksÄ (inte bara Call for Caroline). :wink:

9 gillningar

Jag hĂ„ller med att det Ă€r ett toppenavsnitt, jag har funderat pĂ„ frĂ„gan “Tycker du att jag gör ett bra jobb som förĂ€lder?”
Och jag har kommit fram till att det enda scenariot att kunna göra en potentiell förÀndring Àr att stÀlla frÄgan, det mÄ bli ett slag i magen om man fÄr ett nej, men det blir ocksÄ ett tillfÀlle att göra en förbÀttring.

UrsÀkta O:T inlÀgget!

4 gillningar

Med tanke pÄ hur mycket Jan jobbar sÄ Àr det ju ett underverk att barnen kommit till
 :wink: men barn Àr Ä andra sidan alltid ett underverk!

Kul att höra en sammanfattning av Jans (och Carolines) liv, det mesta har vi hört i de olika “mjuka” avsnitten men som sagt en intressant resa.

4 gillningar

Fantastiskt bra, uppskattar att ni Àr sÄ brutalt Àrliga ibland ocksÄ!

1 gillning

Kanske jobbade samtidigt
 :joy:

SkÀmt Äsido
 Jag tycker det var vÀdligt roligt att fÄ en djupare och mer privat inblick i era liv! :slight_smile:

1 gillning

VÀldigt fina avsnitt dessa tvÄ, dels det med Jan och dels det med Caroline. NÀr er dynamik och olika tankesÀtt kommer fram pÄ det hÀr sÀttet, inser man att ni kompletterar varandra bra och det i sin tur ger oss lyssnare nÄgot slags mervÀrde som jag inte riktigt kan definiera men som ger en positiv kÀnsla!

3 gillningar

Tack
 Det vĂ€rmer verkligen. Är alltid lite lĂ€skigt. :heart:

Ja, vi Àr grymt olika, men efter 20+ Är tillsammans sÄ Àr man ok med det och vet varandras styrkor. Men, det har ju ocksÄ skavt ordentligt och ett tag var vi ju pÄ vÀg att separera. Utan vÄr parterapeut hade vi sannolikt inte varit gifta.

Det hÀr Àr faktiskt ett av mina favoritavsnitt med vÄr parterapeut:

:rofl: Ok att vi lÀmnar den okommenterad? :see_no_evil:

3 gillningar