Placera 100.000 på fem års sikt

Tjena. Ska köpa bostad om fem år ungefär, har 100.000 i startkapital samt kommer fylla på med ca 30.000 varje sommar i och med sommarjobb. Fem år är ju ändå relativt lång tid, men känns riskabelt med en ren aktieplacering då bullmarknaden lätt kan hålla till 2020 och sedan bli till björn just när jag behöver pengarna. Ponera 3-6% avkastningskrav, hur skulle du placera 100k idag med 30k påfyllning/år i fem år?

I dagsläget ligger 60 av de 100k i Nordea Stratega 70 och har varit där sedan jag var barn.

Svår sits nu när alla länge pratat om att börsen är definitivt övervärderad, samt mörka moln i himlen i sikite form av Trumps återkommande utbrott mot USA vs världshandeln. 5 år är inte en lång tid i sammanhanget anser jag.

Om jag måste ha pengarna inom 5 år, hade jag haft merparten i räntefonder och en mindre del i aktiefonder. T ex fördelningen 70/30. Vid en större börstapp (ras) på säg 50% riskerar du i princip “endast” att förlora 15% av dina investeringar. Skulle din ekonomi tåla det? Jag hade inte heller lagt alla pengar på börsen utan en del får ligga sådär väldigt tråkigt på ett bankkonto med lite högre ränta.

Nordea stratega kollade jag upp och den är onödigt dyr, så byt bort den mot en billig indexfond och billiga räntefonder.