Placera pengar som 18-åring

Hej! Jag har precis fyllt 18 år och fick därav tillgång till pengar min familj sparat till mig, drygt 100 000 kr. Fonden de sparat i har gått sådär, därför vill jag sätta dem på andra ställen för att få en större ökning som jag har mer kontroll över. Har redan sparat ihop en liten aktie-portfölj själv med latour och investor, men även andra bolag inom vindkraft, IT, sjukvård, fastigheter mm som gått relativt bra (ökning på 20% innan coronautbrottet), så är inte helt nybörjare.

Så till frågan: Om ni hade samma startkapital och ingen tidsgräns på sparandet, ungefär hur skulle ni placera pengarna för att få bästa resultat? Har lite ideer men vill gärna höra er åsikt, tack!

Eftersom det är omöjligt att säga var man ska placera pengarna för att få bästa möjliga resultat är det bäst att placera dem så att förhållandet mellan risk och avkastning inte blir alltför stor. En global indexfond, den globala barnportföljen eller en fondrobot kan vara en bra kompromiss. Utöver en lagom stor buffert skulle jag placera merparten av pengarna där.

Även om man är ingen nybörjare finns det alltid nya saker att lära sig - särskilt om man inte har någon tidsgräns. Därför skulle jag inte börja med en alltför stor del av investeringar i aktier. Det räcker med en liten portfölj där man kan leka, experimentera och testa sina förmågor. För de flesta brukar det ta flera år att lära sig att behärska aktiemarknaden och slå den. Det finns många (om inte de flesta) som lär sig det aldrig. I takt med att du läser, utbildar dig och lär dig mer och börjar behärska den konsten kan du sen så småningom börja öka ditt aktieinnehav. Men glöm inte att när man är ung är det lätt att överuppskatta sin egen förmåga under goda tider (inget fel med det i sig, det kan vara härligt att uppleva det också). Lycka till!