Politisk risk - vad händer vid krig/internationell tubulens?

En av de saker som kan ställa mycket på huvudet ekonomiskt är krig eller svår politisk turbulens. Historiskt har vi t.ex. den arabisk-israeliska konflikten som ledde till oljekrisen på 70-talet. Just nu är det Ukraina som är brännande, mer långsiktigt (och det kan även spåra ur på kortare sikt) bör Kinas aggressiva beteende exempelvis i Sydkinesiska sjön kunna vara något som utlöser långvarig kräftgång i världsekonomin.

Så till frågan: Vilka faktorer brukar världsekonomin/börsen reagera på? Mindre, regionala störningar som Ukraina (även om det är tragiskt och upprörande) - ger de något avtryck? Utlöser de börsfall? Eller kräver det att en större aktör som Kina - med ojämförligt större avtryck i världens handelsflöden - agerar, för att det skall ge avtryck? Jan och Caroline, skulle inte detta vara värt att göra ett avsnitt om, om det finns forskning eller i vart fall kunskap och best practice på området?

Dumheter från USA brukar kunna ge effekt :stuck_out_tongue:

Skämt åsido, jag tror hela grejen är att det är extremt svårt att förutse vilka världshändelser som kommer ge ett börsras, och i princip omöjligt att veta när.