Post corona-crash, utvärdering av Lysa vs egen portfölj

Hej Jan!

 

Hade varit superintressant med ett ”uppföljningsavsnitt” nu såhär efter corona kring om lysa fortfarande är lika bra som globala barnportföljen/egen portfölj?

 

Mvh

Karoline

Lysa 90/10 % har avkastat - 4,1 % hittills i år

LF Global indexnära har avkastat - 2.1 %

Barnportföljen är ungefär som LF.

Lysa är sämst! Har du inte lämnat Lysa än så är det dags!

ja det är en tråkig dollarutveckling i år med -6,23% som drar ner globalfonderna.

men Lovisa din favoritfond MS Global Opportunity handlas ju och redovisas i USD så du har förlorat minst lika mycket på dollarförsvagningen som vi andra bara det att det inte syns i din graf.

Du märker det först när du växlar tillbaka till SEK efter att du har betalt växlingsavgiften.

Håller med! Man måste jämfora applen till applen med samma valuta.

N.B: Är du fransman också?

Avkastningen för fonden MS INVF GLOBAL Advantage har hittills i år varit 43 %. Köpte du fondandelar i fonden 1 januari för 100 kr och sålde andelarna idag hade du fått 143 kr. Motsvarande situation i LYSA hade du fått 96 kr. Handlar du i en svensk nätbank så blir inga växlingsavgifter inblandade i dina köp/försäljningar.

I så fall, hur många procent har utvecklingen för MS INVF GLOBAL Advantage varit i år om man räknar i dollar? Om 43% gäller för kronor borde det vara mycket högre i dollar, eller hur?

När du köper en fondandelar som handlas i dollar betalar du förstås i kronor. Det är nätbanken som växlar sen dina kronor till dollar för att kunna köpa fondandelarna - enligt aktuell valutakurs. Och på ett motsvarande när du säljer.

När man handlar fonder i en annan valuta än SEK tar både Avanza och Nordnet faktiskt en valutaväxlingsavgift på 0,25% som gäller vid både köp och sälj. Hos Savr är växlingsavgiften det dubbla. Och det är alltid kunden som får stå för den kostnaden.

https://www.avanza.se/konton-lan-prislista/prislista/handel-utland.html
Vid handel med värdepapper och fonder i utländsk valuta växlar Avanza automatiskt aktuell valuta för din räkning (växlingen sker vanligtvis strax efter att den lokala marknaden har stängt, undantaget fonder då växling för köp sker i samband med stopptiden och för sälj i samband med att likvid utbetalas). Spreaden på växlingarna, dvs skillnaden mellan köp- och säljkurs i aktuell valuta är då 0,5 % (alltså 0,25% åt vardera håll om du köper en utländsk aktie eller fond och sedan säljer, vilket innebär två växlingar).

Avkastningen för fonden är inklusive alla avgiftger. Anges 43 % i avkastning är det den % som gäller vid försäljning av fondandelarna.

Nu är jag inte helt säker, men jag tror att det stämmer att den procentuella utvecklingen för utländska fonder som inte handlas i SEK är (eller i alla fall borde vara) räknad utifrån den svenska kronkursen, både på Morningstar och hos de svenska bankerna och fondplattformarna. Annars skulle det ju bli omständigt att jämföra utvecklingen med de svenska och utländska fonderna sinsemellan.

Men även om det inte syns i graferna är det klart att den starkare kronan har haft en negativ påverkan till utvecklingen på de fonder som har en stor andel USA.

Men vad som gäller valutaväxlingsavgifter är de INTE inräknade i fondernas procentuella utvecklingen eller när du tittar på graferna (graferna kan ju omöjligen veta när kunden köper och säljer). Inte heller är de inräknade när du tittar på fondens totalavgift. Det får man ta extra hänsyn till särskilt om man handlar hos SAVR eftersom deras växlingsavgift är dubbelt så hög som hos Avanza och Nordnet.

Valutaväxlingsavgiften är totalt 0,5 % vid köp och sälj. Den avgiften är ju helt marginell om avkastningen är 43 %.

Ett spel:

  1. Varje gång någon hetsar om MS INVF Global Opportunity här (är en person antagligen med flera namn) eller vill göra det efter att initialt ha klagat över LYSAs eller en global indexfonds avkastning:
  2. Ombalansera 1% mer till räntefonder.

    Så nämner någon MS INF Global Opportunity eller vill nämna det genom att först klaga över LYSA’s avkastning eller LF Global indexnära, så flytta över 1% extra till räntefonder. :slight_smile:

Herr/fru MS INF Global Opportunity, vänligen skriv hur många år ni har investerat på börsen privat.

 

Aen

Vilket jättekul spel. Vi börjar direkt.

Lysa har hittills i år avkastat - 4 %

Länsförsäkringar global har hittills i år avkastat - 2 %

Globala barnportföljen har hittills i år avkastat - 1 %

MS INVF Global advantage har hittills i år avkast 43 % (plus 43 %)

Hur många år jag jag investerat på börsen angår ingen annan. Fler frågor?

Ojoj går inte så bra för Morgan Stanley, +1,49% i år. Behöver många nya kunder på SAVR och Avanza. Astroturfing budgeten är hög. Är en bra ide att för övrigt locka till många nya kunder under en uppgång genom att tagit högre risk, för att därav mjölka dem med höga avgifter tills den sjunker mer än index! Sedan vid nästa uppgångsfas som vanligt lura småsparare med detta trick.

(Astroturfing eller Aspergers eller Troll).