Räcker två fonder för ett bra sparande? T.ex. Avanza Global och Spiltan Investmentbolag?

Hej! Är ny på forumet och med det också ny på det här med fonder men är sugen på att börja spara i det. Har ett ISK på Avanza och har läst ihjäl hjärnan känns det som vad gäller fonder. Har kommit fram till att det verkar bra med en Globalfond och iaf någon Sverigefond.

Har sneglat på Avanza Global och Spiltan aktiefond Investmentbolag. De verkar ha gått bra historiskt sett och har relativt låg avgift. Är jag helt ute och cyklar om jag kör månadssparande i dessa två? Är det tillräcklig riskspridning? Tänkte typ 75% i Avanza global och 25% i Spiltan.

Tacksam för input till en nybörjare :slight_smile:

3 gillningar

Hej och välkommen! :slight_smile:

Det kommer bli toppen! Personligen hade jag dock valt den bredare Sverigefonden Plus allabolag Sverige index. Den investerar i hela svenska börsen och inte bara investmentbolagen.

Kör hårt och lycka till :slight_smile:

8 gillningar

Jag invänder inte. Jag har båda. Men som @MattiasA90 säger: Det beror lite på hur du tänker kring risk och liknande.

…och välkommen till forumet (även om du tydligen postat minst en gång tidigare). :slight_smile:

4 gillningar

Tack för svaret! Och för tipset. Då kanske jag skulle titta på den fonden också- kanske köra både spiltan och plusallabolag- eller blir det för mycket kaka på kaka?..

1 gillning

Svaret är tyvärr väldigt mycket det beror på. Men ett inte helt orimligt resonemang i ditt fall skulle kunna vara:

Då ligger du ganska nära det som vi brukar prata om i forumet kring en bred global bas och en överexponering mot Sverige på ca 25%. LYSA som är min stående rekommendation ligger ju på 20% mot Sverige. Med tanke på diskussionen i andra trådar som t.ex.

är inte det heller orimligt.

Lycka till med ditt sparande!

4 gillningar

Bra riskspridning och bra portfölj för långsiktigt sparande (10+år), räcker garanterat bra. Vill du nörda ner dig sprida risken ytterligare och minska risken för dåliga utfall skulle jag föreslå att addera långa räntor. Tex AMF räntefond lång eller Captor Iris. Vill du höja förväntad avkastning mer (utan att risken ökar nämnvärt) då skulle jag föreslå att addera Avanza EM och Global SmallCapValue (ZPRV/ZPRX eller Dimensional Global Targeted Value)

Så för att koka ner det hela till en riktigt bra optimerad långsiktig multifaktorportfölj med extremt bra riskspridning:

40% Avanza Global
20% Plus allabolag
10% Avanza EM
10% ZPRV
10% ZPRX
10% Captor Iris

Avanza Global har i sig tillräcklig riskspridning. Att lägga till en Sverigefond minskar riskspridningen.

2 gillningar

Jag tänkte också rekommendera Avanza Global 100%, men endast då det inte finns något prisvärt all world alternativ i SEK. Storebrands är snäppet överprisat. Sen har ju MSCI World DM ändå gått bättre historiskt men det är en annan fråga. Avanza Global är väldigt prisvärd.

Tack för svar! Får nog läsa på och nörda lite till om jag ska investera i alla de känns det som! Däremot kommer jag nog lägga till Plusallabolag sverige redan nu i min portfölj sedan när man blivit mer varm i kläderna så kan man addera fler.

Spiltan Global Investment gillar jag…och Swedbank Robur Technology…

Yes, Auto 5 eller 6 är typ samma. Ännu enklare.

Själv har jag 100% av mitt sparande (ej buffert eller pension) i en och samma globalfond.

Jag kan vara ute och cykla, men har inte många av de populäraste globalfonderna (t ex LF Global och Avanza Global) väldigt lika innehav, vilket gör att riskspridningen inte ökar nämnvärt, och att allt du åstadkommer är att få en dyrare avgift pga den ena fonden?

Själv resonerar jag åtminstone att en enda fond med över 1000 bolag har stor riskspridning nog för mig. Men jag inser också att allt beror på vilka mål man har med sparandet, och att det säkert inte finns någon lösning som passar alla.

1 gillning

Varför skriver ni så mkt om Plus Alla bolag ? Endast
+5% i år.
Och inget om USA.

För att 1) en globalfond är 60% usa och 2) man vill väl titta dit pucken är på väg och inte har varit? :blush:

2 gillningar

menar du spiltan investmentbolag sverige eller global?:smiley: ser bra ut tycker jag!!

1 gillning

Det här förslaget ligger väldigt nära min egen allokering.

Spiltan Sverige!:blush:

1 gillning

Då låter det ju jättebra med hänseende till att det i dagsläget verkar fördelaktigt med lite mer viktat till Sverige (se länken Jan skickade).
Kommer gå toppen!

2 gillningar

Jag har sålt av aktieportföljen till förmån att köra enbart fonder framöver pga tidsbrist.

Just nu ser fördelningen ut såhär:

55% Avanza Global
20% Spiltan Aktiefond
10% Lysa
10% PLUS Allabolag Sverige
5% AMF Småbolag

Tack! Kör just nu 75% Avanza global - 15% Plus alla bolag Sverige samt 10% Spiltan Investmentbolag Sverige! Tycker det känns rimligt för mig och min situation med 3 st fonder att hålla koll på och detta känfes rätt för mig :slight_smile:

8 gillningar