Rätt tid att starta fondspar nu när börsen sjunker?

Hej! Är nybörjare på detta och har fått upp ögonen för Lysa fondrobot. Nu rasar aktierna men tänker att det borde vara smart att börja nu?? Aktierna är ju billigare och kommer ju så småningom vända upp igen.
Ska sätta in ca 100.000 till att börja med. Tänker jag fel!

Hej Anneli!

Som du säger har aktiemarknaden gått ned betydande senaste veckan!
Men ingen vet om det försätter ned eller om det vänder nu så svårt att sia om det är läge att investera eller inte.

Däremot så ser jag alla tillfällen som ett bra tillfälle att börja spara, tiden i marknaden är det som till störst del ger en avkastning på lång sikt.
Finns ingen 10års period på svenskabörsen sedan 1940 där investerare har stått som förlorare, långsiktighet ger avkastning.

Om du inte har börjat med sparande än så tycker jag absolut att du ska börja!
Här har du två artiklar som jag tycker du ska läsa innan du börjar iaf.

“Kom igång med ditt sparande”
“Investera allt på en gång eller sprid ut”

Hoppas detta hjälper något!

Tack för svar! Tittat på flera podd avsnitt för att försöka lära mig lite. För mig passar Lysa väldigt bra men avvaktar nog lite till innan jag startar upp.

Hej Anneli,

Se gärna morgondagens avsnitt om marknadstajming. Det bästa tillfället att börja spara var för 20 år sedan. Det näst bästa tillfället är oftast idag. ? Sedan behöver man inte börja med all-in utan man kan ta små steg in på marknaden i t.ex. en fondrobot.

Hälsningar,
Jan

Hej

Det är alltid rätt tid att börja månadsspara. Börsen kan falla ned 20% till. Ingen vet detta. Långsiktigt ska man inte bry sig om kortsiktigt brus på börsen. 120 tusen gick jag back varje dag senaste 4 dagar. Det är något man får vänja sig om man ska bli långsiktig vinnare på börsen. Lycka till och kör igång.

Mvh. Jack

Mycket bra och uppskattat svar från dig @Jack,
Det inger förtroende när vissa “vågar” presentera sig som tillfälliga förlorare (dock enbart förlust om man säljer) men det sätter perspektiv hos de med mindre pengar att mentaliteten är samma och att % fungerar lika oavsett belopp.

Tips: Räkna inte kronor när det är jobbigt på börsen.

Tack Jack för respons! Jag förstår det där med långsiktighet o tror jag kommer fixa att inte ”följa” utvecklingen för noga o därmed bli orolig. Om jag redan haft ett konto och mån.sparat hade jag absolut inte ändrat något. Funderingen ligger mer i att när man såhär i uppstarten ska sätta in en större summa kanske gör rätt i att invänta ytterligare sänkning. I alla fall vänta så länge det uppenbart faller mer.
Anneli

Jag har empati med dig Jack. Jag har handen på hjärtat inte loggat in på vårt Lysa-konto men uppskattningsvis borde våra förluster ligga i samma härad. Kanske därför jag inte loggat in för då kan jag låtsas att det inte hänt… ??‍♂️

Tricket är ju som vanligt att inte räkna i kronor, framförallt inte jämföra det med “vanliga kronor” utan att jämföra mot index. Där jag tror och hoppas att de flesta läsare borde ligger betydligt bättre än index i totalen.